Logo
  • Nieuws
  • 30 juni 2008
  • Peter van den Hout

Kinderopvang nog duurder voor ouders

Kinderopvang wordt de komende jaren veel duurder voor ouders dan staatsecretaris Dijksma van Onderwijs voorspiegelt. Volgens ondernemers in de kinderopvang gaat zij er namelijk ten onrechte vanuit dat ondernemers in de kinderopvang hun prijzen niet zullen verhogen.

Beeld Kinderopvang nog duurder voor ouders

De branchevereniging voor ondernemers in de kinderopvang laat weten dat tariefverhogingen onvermijdelijk zijn gezien de hoge inflatie, hogere huisvestings- en loonkosten. Staatssecretaris Dijksma maakte eerder bekend dat zij het maximale uurtarief van 6,10 euro dat ouders bij het Rijk mogen declareren, de komende twee jaar wil bevriezen.

 

Volgens de ondernemers in de kinderopvang betekent dit dat Dijksma de rekening op het bord van de ouders legt. De meeste ondernemers rekenen nu al bijna het maximale uurtarief; 20 procent zelfs al meer dan 6,10 euro.

 

Kinderopvangcalculator

Vorige maand besliste de ministerraad dat ouders in de toekomst 23 procent in plaats van de huidige 19 procent van de kinderopvangkosten voor hun rekening moeten nemen. De  werkgeversbijdrage blijft vooralsnog gehandhaafd op de huidige 28 procent. De overheid draait op voor de resterende 49 procent.

 

Ouders die willen weten wat ze per saldo in 2009 aan kinderopvang moeten betalen bij de nieuwe maatregelen van dit kabinet, kunnen dat nu op het internet uitrekenen. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen heeft op zijn website een calculator gelanceerd.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.