Logo
  • Nieuws
  • 30 april 2008
  • Arzu Kokeng
  • Bron: Redactie HRpraktijk.nl

Kilometervergoeding moet omhoog

Terwijl de brandstofprijzen explosief de pan uit rijzen, handhaaft het kabinet de kilometervergoeding van € 0,19. De Beroepsgroep NHRV, aangesloten bij vakbond De Unie, heeft becijferd dat werknemers door de eigensoortige rekenmethodiek van Financiën jaarlijks honderden euro's mislopen.

Beeld Kilometervergoeding moet omhoog

Het ministerie van Financiën past de kilometervergoeding alleen aan voor inflatie. De Unie constateert echter dat de autokosten harder stijgen dan de inflatie. De fiscaal onbelaste kilometervergoeding zou, gezien de kostenontwikkeling, niet € 0,19 maar € 0,22 moeten bedragen. Door de te lage kilometervergoeding draaien werknemers nu zelf op voor de hogere kosten die zij voor hun werk moeten maken.

 

Afhankelijk van het aantal te rijden zakelijke kilometers kan het koopkrachtverlies voor een werknemer in 2008 oplopen tot ruim € 900,-. Bij een modaal inkomen is dat al gauw 4% van de koopkracht. De Unie roept Minister Bos van Financiën op de fout in de begroting te repareren

 

Voorbeeld

Werknemer woont in Utrecht en werkt in Rotterdam. De enkele reisafstand bedraagt 60 kilometer. De werknemer werkt vier dagen in de week in Rotterdam. De werkgever mag hem maandelijks een vrije reiskostenvergoeding geven van: 214 dagen × 4/5 × 60 kilometer × 2 (heen- en terugreis) × € 0,19 × 1/12 (per maand) = €325,28.

Dit bedrag hoeft niet te worden aangepast als de werknemer op ten minste 120 dagen (214 × 4/5 × 70%) in 2007 van Utrecht naar Rotterdam reist.

 

Tip

Als u ervoor kiest om een vaste vrije reiskostenvergoeding te geven aan werknemers met een vaste arbeidsplaats hoeft er achteraf geen nacalculatie plaats te vinden op basis van het werkelijke aantal reisdagen. Dit houdt een administratieve lastenverlichting voor u in.

 

Meer over reiskostenvergoedingen voor werknemers vindt u in het Handboek Belonen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.