Logo
  • Nieuws
  • 1 mei 2008
  • Arzu Kokeng
  • Bron: Redactie HRpraktijk.nl

Keurmerk Pensioenkwaliteit weer afgeschoten

Voor werknemers is het een moeilijke beslissing om te bepalen of ze bij vertrek hun pensioen laten staan bij de oude pensioenuitvoerder of overdragen aan de nieuwe. Een logo met een zeilbootje zou de werknemer helderheid moeten verschaffen: hoe hoger de golven, hoe hoger de bestendigheid van het pensioen bij inflatie. Want dat is toch primair waar je op moet letten bij de beslissing het pensioen al dan niet over te dragen.

Beeld Keurmerk Pensioenkwaliteit weer afgeschoten

Het idee is echter al weer afgeschoten, zo lijkt het. Technisch zou een keurmerk niet voldoen omdat de dekkingsgraad van een pensioenfonds snel kan veranderen. Het is daarom vrijwel onmogelijk om een objectief keurmerk aan de inflatiebestendigheid te geven.Communicatief voldoet het logo niet omdat het refereert aan tegenstrijdige spreekwoorden als het gaat voor de wind of het schip is aan het zinken of zit in zwaar weer. Het is daarom niet helder.

 

Financiële gevolgen

Ook financieel en juridisch zijn er problemen te verwachten. Een keurmerk kan verwachtingen oproepen, die financiële gevolgen kunnen hebben voor het bedrijf en die zelfs kunnen leiden tot juridische claims.

 

Nieuwe pensioenuitvoerder

Tot slot is het een bezwaar dat het logo slechts refereert aan een onderdeel van de pensioenregeling, namelijk de inflatiebestendigheid die van belang is bij het al dan niet overdragen aan een nieuwe pensioenuitvoerder. In de praktijk zal het logo echter al snel als graadmeter voor de kwaliteit van de totale pensioenregeling worden gezien, en dat is iets heel anders.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.