Logo
  • Nieuws
  • 22 november 2017
  • Bron: Consultancy.nl

Goede werkplek belangrijke arbeidsvoorwaarde

Een goede werkplek speelt een cruciale rol om de lichamelijke en mentale werkdruk van werknemers te verminderen. Hierbij doelen zij op voldoende licht en planten en een goede klimaatbeheersing, zo blijkt uit onderzoek van Mercer onder 821 Nederlanders tussen de 18 en 65 jaar die in dienst zijn bij een bedrijf met minstens 50 medewerkers.

Beeld Goede werkplek belangrijke arbeidsvoorwaarde

In dit onderzoek werd respondenten onder meer gevraagd wat zij het belangrijkst vinden op het gebied van de faciliteiten en werkomstandigheden. De eerste plaats is met 55% voor een goede werkplekinrichting. Daarnaast geven veel werknemers aan hun eigen werktijden te willen kunnen bepalen: met 53% eindigen flexibele werktijden en vakantiedagen op de tweede plaats.

Verder wordt veel belang toegekend aan het voorhanden zijn van moderne hulpmiddelen die het werk zowel makkelijker als veiliger maken, aan vrijheid in de samenstelling van het eigen arbeidsvoorwaardenpakket en aan regelmatige feedback over het functioneren. Niet zo heel veel waarde lijkt te worden gehecht aan gezonde kantinemaaltijden, ontspanningsmogelijkheden en sporten in de tijd van de baas.

Uitkomsten uiteenlopend

Overigens zijn de uitkomsten per leeftijdscategorie erg uiteenlopend. Medewerkers tussen de 46 en 65 hebben bijna twee keer zo vaak (26%) de behoefte vanuit de werkgever de beschikking te krijgen over moderne communicatiemiddelen, zoals een smartphone of tablet, als hun collega’s tussen de 18 en 30 jaar (14%). Binnen deze jongere groep is er daarentegen weer bijna twee keer zoveel vraag (22%) naar (korting op) diensten op het gebied van welzijn en gezondheid, waaronder sportactiviteiten, sportschoolabonnementen, gezondheidscheck, diëtisten en fysiotherapeuten. Onder medewerkers van 46 tot en met 65 jaar is dit niet meer dan 12%.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.