Logo
  • Nieuws
  • 10 december 2008
  • Lianne Bouman

Controle op pensioeninformatie vertraagd

Niet per 1 januari 2009, maar vanaf 1 april 2009 gaat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) controleren of het toeslagenlabel op de juiste wijze is opgenomen op de daartoe aangewezen documenten. Het label geeft deelnemers aan een pensioenregeling en gepensioneerden inzicht in de mate waarin hun pensioen zal meegroeien met de stijging van de prijzen.

Beeld Controle op pensioeninformatie vertraagd

Deze wijziging heeft alles te maken met de huidige turbulentie op de financiële markten, zo meldt de toezichthouder op zijn website. Reden van dit besluit is dat de AFM pensioenuitvoerders zo in de gelegenheid wil stellen om het toeslagenlabel te baseren op actuele berekeningen.

 

Peildatum

De continuïteitsanalyses en andere berekeningen, waarop het label is gebaseerd, zullen voor pensioenuitvoerders soms dateren van vóór de kredietcrisis. Daarom doet de AFM een dringend beroep op de pensioenuitvoerders om voor de vaststelling voor 2009 gebruik te maken van de huidige stand van zaken en als peildatum bijvoorbeeld 31 december 2008 te gebruiken.

 

Op grond van de Pensioenwet en de Wet verplichte beroepspensioenregeling was het de bedoeling dat alle pensioenuitvoerders vanaf 1 januari 2009 de informatie over toeslagverlening in ieder geval uitdrukken in een kwalitatieve en beeldende maatstaf. Deze maatstaf wordt het toeslagenlabel genoemd.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.