Logo
  • Nieuws
  • 2 september 2008
  • Lianne Bouman

BTW-percentage blijft bij het oude, WW-premie werknemers verdwijnt

Het kabinet verhoogt de BTW niet en is ook bereid de WW-premie voor werknemers volgend jaar te schrappen. In ruil voor deze lastenverlichting verwacht het kabinet dat vakbonden en werkgevers ervoor zorgen dat de lonen in 2009 niet te veel stijgen.

Beeld BTW-percentage blijft bij het oude, WW-premie werknemers verdwijnt

Premier Balkenende en minister Bos van Financiën ontkenden vrijdag 28 augustus jl. na de ministerraad dat hun oproep tot loonmatiging gezien moet worden als dreigement aan de sociale partners. Maar ze maakten wel duidelijk dat het kabinet zeer groot belang hecht aan het voorkomen van een loon-prijsspiraal. Volgens de regeringsleiders moet de WW-verlaging mogelijk worden en willen ze dat de sociale partners daaraan een steentje bijdragen.

 

De bonden hebben al laten weten niets te voelen voor een koppeling tussen het afschaffen van de WW-premie en loonmatiging. FNV reageerde dat de looneis hier los van staat en dat ze hun looneisen in het najaar neerleggen. Volgens het CNV probeert het kabinet `de hete aardappel door te schuiven naar de cao-tafel. Afstel van de btw-verhoging is een eerste serieuze stap om de inflatie te beteugelen, maar naar de mening van het CNV alleen als het werknemersdeel van de WW-premie ook wordt geschrapt.

 

Begroting 2009

  • De geplande btw-verhoging van 19 naar 20 procent is van tafel.
  • De WW-premie voor werknemers (3,5 procent van het salaris) verdwijnt, mits vakbonden en werkgevers zorgen voor gematigde loonstijgingen.
  • Minima en ouderen, die er aanvankelijk 1 procent of meer op achteruit zouden gaan in 2009, houden nu hun koopkracht of gaan er tot 0,5 procent op vooruit.
  • Werkende gezinnen met kinderen kunnen in sommige gevallen een extraatje van meer dan 1 procent tegemoet zien.
  • Wie na zijn 62e doorwerkt, ontvangt vanaf 2009 jaarlijks een fiscale bonus. Die kan oplopen tot 3.000 à 3.500 euro per jaar. De bonus blijft bestaan als iemand na zijn 65e doorwerkt.
  • Wie in 2011 of daarna 65 wordt, moet via een hogere belasting meebetalen aan de AOW.
  • Een tegenvaller in de kinderopvang van 280 miljoen euro wordt volgend jaar gedekt door meevallers elders. Op langere termijn gaat het systeem van kinderopvang op de schop. Het is de bedoeling dat het lonender wordt als ouders meer werken.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.