Logo
  • Nieuws
  • 30 juni 2008
  • Peter van den Hout

Betaald vaderverlof voorlopig van de baan

Het is nog maar de vraag of er een betaald vaderverlof komt van twee weken. De behandeling van een initiatiefwet hiervoor van GroenLinks is vorige week op verzoek van de indieners aangehouden, omdat er geen meerderheid voor in de Tweede Kamer was.

Beeld Betaald vaderverlof voorlopig van de baan

GroenLinks gaat het voorstel nu aanpassen in de hoop dan wel voldoende Kamerleden achter het voorstel te krijgen. Op dit moment hebben vaders maar twee dagen betaald verlof na de geboorte van hun kind. GroenLinks wil die periode uitbreiden naar twee weken. De werkgevers zouden voor de kosten moeten opdraaien, maar dat stuit op bezwaren bij een Kamermeerderheid.

 

Babyverlof

Waarschijnlijk zal GroenLinks nu voorstellen de periode van twee weken in te korten, bijvoorbeeld naar één week. Ook kijken de indieners naar een andere financiering. Daarnaast De naam ‘vaderverlof’ willen de indieners van het wetsvoorstel wijzigen in ‘babyverlof’,  want de regeling moet ook gaan gelden voor lesbische vrouwen.

 

Overigens blijkt onderzoek van VNO-NCW opinieblad Forum dat vier van de vijf ondernemers vinden dat mannelijke werknemers voldoende mogelijkheden hebben om vrij te nemen bij de geboorte van een kind. Van de ondernemers vindt 70 procent het voorstel voor een wettelijk recht op twee weken ‘vaderverlof’ dan ook een vorm van ‘overbodige regelgeving’.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.