Logo
  • Nieuws
  • 31 december 2008
  • Peter van den Hout

Beperkte pensioenkennis bij werkgevers en werknemers

Nu de kredietcrisis steeds verder om zich heen grijpt, stijgt de behoefte aan informatie over pensioenen. Het kennisniveau van werknemers én werkgevers is op dit terrein erg laag, zo blijkt uit onderzoek. Een gemiste kans voor veel bedrijven, want zij kunnen goede pensioenvoorzieningen prima inzetten als krachtig wervingsinstrument.

Beeld Beperkte pensioenkennis bij werkgevers en werknemers

Maar liefst 43 procent van de werknemers weet niet welke pensioenvorm hij heeft en wat er aan het eind van zijn loopbaan wordt uitgekeerd. Dat blijkt uit onderzoek van ING Pensioencommunicatie, uitgevoerd door Ruigrok Netpanel onder 520 werkgevers uit het mkb (10 tot 200 medewerkers) en 506 werknemers uit het mkb (50 procent) en grotere organisaties (50 procent).

 

Meer pensioeninformatie 

Ook het kennisniveau bij werkgevers laat te wensen over. Slechts 7 procent kent de belangrijkste wijzigingen in de Pensioenwet en bijna een kwart van de werkgevers weet niet welke pensioenregeling hij aanbiedt in zijn organisatie. 37 procent van de werknemers geeft aan behoefte te hebben aan meer pensioeninformatie en zelfs 55 procent daarvan wil graag via één op één gesprekken, presentaties of workshops persoonlijk geïnformeerd worden.

 

“De kredietcrisis maakt mensen onzekerder, maar ook kritischer,” vertelt Peter van Klaveren, directeur ING Pensioencommunicatie. “De informatiebehoefte neemt daardoor alleen maar toe. Het is belangrijk dat werkgevers hun rol gaan oppakken. Sinds de invoering van de nieuwe Pensioenwet zijn zij namelijk medeverantwoordelijk voor goede pensioencommunicatie.”

 

TIP

Door de werknemer een goede regeling aan te bieden, kan de werkgever zich onderscheiden ten opzichte van zijn concurrenten. Een goede werkgever vervult daarmee ook zijn zorgplicht, geeft invulling aan goed werkgeverschap en bevordert de loyaliteit van de werknemer.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.