Logo
  • Nieuws
  • 30 oktober 2023
  • Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Bert Verhoeff

Bedrijven zien groeikansen: Ruim 40 procent wil in 2024 meer vast personeel aannemen

Iets meer dan 40 procent van de Nederlandse bedrijven wil in 2024 meer vast personeel aannemen, terwijl 51 procent juist zegt alleen naar nieuwe werknemers op zoek te gaan als er mensen vertrekken zo blijkt uit onderzoek van recruitmentbureau Robert Half. 

Beeld Bedrijven zien groeikansen: Ruim 40 procent wil in 2024 meer vast personeel aannemen

Als het gaat om het uitbreiden van het aantal tijdelijke werknemers, zegt 30 procent van de Nederlandse bedrijven dit aantal volgend jaar te willen uitbreiden tegenover 53 procent die hier niet actief mee aan de slag gaan. Bijna 15 procent geeft zelfs aan het aantal tijdelijke werknemers te bevriezen, wat betekent dat er geen vervanging wordt aangenomen als er een tijdelijke werknemer vertrekt.

Krappe arbeidsmarkt blijft in 2024 zorg voor werkgevers

De krappe arbeidsmarkt gaat mogelijk wel roet in het eten gooien voor de bedrijven die volgend jaar hun personeelsbestand willen uitbreiden. Volgens het onderzoek maakt 66 procent zich hier dan ook zorgen over.

Daarnaast ziet 68 procent van de werkgevers het behouden van waardevolle collega’s als een uitdaging in deze tijden van krapte, ze noemen hierbij factoren zoals hoge werkdruk, concurrentie en een onevenwichtige balans tussen werk en het privéleven, als verbeterpunten om personeel binnen boord te houden.

"De uitdagingen van het aantrekken en behoud van talent op deze krappe arbeidsmarkt benadrukt de noodzaak voor bedrijven om niet alleen een competitieve beloning te bieden, maar ook de secundaire arbeidsvoorwaarden onder de loep te nemen. Kijk naar wat je nog meer kunt bieden en werk dit uit in een duidelijk beleid voor je (nieuwe) werknemers. Dit helpt om je te onderscheiden van de concurrentie", zegt regiodirecteur Ricardo van Popering van Robert Half.

Nederlandse bedrijven zien groeikansen in 2024

Ondanks de spanningen op de arbeidsmarkt en de kwakkelende wereldeconomie, geven Nederlandse bedrijven wel aan vertrouwen te hebben in het komende jaar. Bijna 70 procent verwacht meer groei in 2024 dan in dit jaar. Dit vertrouwen wordt grotendeels gestimuleerd door de groeiende vraag naar producten en diensten. Volgens diverse prognoses trekt de economische groei in Nederland volgend jaar licht aan.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.