Logo
  • Nieuws
  • 14 februari 2011
  • Miranda Panse

Aanpassing cafetariaregeling vanwege werkkostenregeling

Door de komst van de werkkostenregeling is de cafetariaregeling door het Ministerie van Financiën aangepast. Met ingang van 2011 kunnen, onder het regime van de werkkostenregeling, cafetariaregelingen voorzien in een ruil waardoor belaste loonbestanddelen als gerichte vrijstelling buiten de belastingheffing blijven.

Beeld Aanpassing cafetariaregeling vanwege werkkostenregeling

Ook is een ruil mogelijk als de werkgever de heffing bij de werknemer voorkomt door een vergoeding of verstrekking aan te wijzen als een ‘eindheffingsbestanddeel’, waarover de werknemer geen belasting en premies sociale verzekeringen meer is verschuldigd, omdat de werkgever die al voor zijn rekening heeft genomen.

Cafetariaregeling

Bij de cafetariaregeling zijn werkgevers en werknemers in beginsel vrij om af te stemmen op de verlangens van de werknemers. Hierdoor is het mogelijk om de arbeidsvoorwaarden en de samenstelling van de beloning af te stemmen op de persoonlijke behoeften en wensen. Zo kan er een overeenstemming ontstaan over dat het brutoloon wordt verlaagd in ruil voor een fiscaal vriendelijker beloningscomponent, als er aan de voorwoorden wordt voldaan.

 

Hierbij hoort bijvoorbeeld het verstrekken van: een ov-jaarkaart of voordeelurenkaart, een vergoeding voor kosten van kinderopvang, een pc, een mobiele telefoon of een blackberry. Het aangepast ministerieel besluit is op 9 februari in werking getreden en vervangt per deze datum zijn voorganger van 5 augustus 2009 en werkt terug tot en met 1 januari 2011.

U kunt hier het besluit downloaden.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.