Logo
  • Nieuws
  • 20 augustus 2020

23 procent krijgt door coronacrisis verlofaanvraag moeilijker goedgekeurd

Maar liefst 46 procent van de Nederlandse werknemers verwacht dit jaar niet meer op vakantie te gaan. Zo stelt een kwart van de ondervraagden dat hun werkgever momenteel minder snel een verlofaanvraag goedkeurt, dan in de periode voorafgaand aan de coronacrisis.

Beeld 23 procent krijgt door coronacrisis verlofaanvraag moeilijker goedgekeurd

Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.007 Nederlanders werkend in loondienst, uitgevoerd door Panelwizard. Een belangrijke reden hiervoor lijkt een strakker verlofbeleid.

Vooral Limburgers (66 procent) verwachten dit jaar niet meer op vakantie te gaan. Met slechts 33 procent houden Utrechters er de meest optimistische vakantievooruitzichten op na.

Vakantieaanvraag

Volgens het onderzoek zijn de meer ingetogen vakantieplannen niet alleen te wijten aan het strengere verlofbeleid van werkgevers. Schaamte speelt ook een rol; zo stelt maar liefst één op de tien werkenden zich schuldig te voelen wanneer ze op dit moment een vakantieaanvraag zouden indienen. Opvallend genoeg is dit schuldgevoel sterker onder respondenten jonger dan veertig jaar (zestien procent) dan onder veertigplusser (slechts zes procent). Maar ook de vakantiedagen van collega’s zijn van belangrijke invloed. Zo stelt twintig procent van de ondervraagden dat zij vanwege de reeds goedgekeurde verlofaanvragen van collega’s de aankomende maanden niet meer op vakantie kunnen.

Vakantieoverschot

Omdat een groot gedeelte van de werkende Nederlanders hun vakantieplannen heeft moeten bijstellen, verwachten twee op de drie ondervraagden dit jaar één of meerdere vakantiedagen over te houden. Dit hoeft overigens niet te leiden tot een overschot aan verlofdagen in 2021. Zo is maar liefst zeventien procent van de werkende Nederlanders bereid om aan het einde van het jaar hun resterende vakantiedagen te doneren. Jongeren zijn hiervoor het meest te porren (23 procent), veertigplussers het minst (dertien procent). 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.