Logo
  • Blog
  • 8 september 2014

Kabinet wil Wet minimumloon herzien

Op 2 september 2014 heeft minister Asscher een brief naar de Tweede Kamer gestuurd. In deze brief geeft hij aan dat hij van mening is dat de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (Wml) niet goed is toegesneden op de huidige arbeidsmarkt en arbeidsverhoudingen.

Om onderbetaling tegen te gaan overweegt het kabinet daarom in 2015 de wetgeving verder aan te scherpen. Asscher wil de WML herzien omdat hij vindt dat deze niet meer aansluit op de huidige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Zo werken er tegenwoordig veel mensen op tijdelijke basis, oproepbasis of als zzp’er. Hij pleit daarom voor de invoering van een wettelijk minimumuurloon. Dit omdat door toenemende diversiteit aan arbeidsovereenkomsten het vaststellen van een dag- week- of maandinkomen lastig kan zijn. Denk hierbij ook aan nuluren-contracten. De vraag is alleen hoe dit minimumuurloon zich zou moeten verhouden tot de hoogte van het wettelijk minimumloon dat halfjaarlijks wordt vastgesteld.

Onderbetaling getolereerd

Op dit moment gaat de Inspectie SZW uit van een uurloon gebaseerd op een 40-urige werkweek, terwijl veel werknemers een werkweek van 36 of 38 uur hebben. Hierdoor is de handhaving meer gebaseerd op de zwaardere gevallen van onderbetaling. ‘Daarmee wordt feitelijk een beperkte mate van onderbetaling getolereerd’, aldus Asscher.

Stukloon

Ook werknemers die op stukloonbasis worden betaald, moeten in de gelegenheid worden gesteld het wettelijk minimumuurloon kunnen verdienen. Uit onderzoek van onderzoeksbureau Panteia blijkt dat werkgevers de productienorm op arbitraire wijze vaststellen en deze ook niet toetsen. Onderbetaling kan daardoor vaak moeilijk worden vastgesteld en berekend. Het is echter de vraag hoe de handhaafbaarheid van de Wml op dit punt kan worden verbeterd, bijvoorbeeld door het verbinden van extra voorwaarden aan het gebruik van betaling op stukloonbasis.

Klik hier voor meer informatie over het wetsvoorstel

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.