Logo
  • Nieuws
  • 4 juni 2012
  • mr. Thijs Ridder, Kennedy Van der Laan

Geen verdubbeling opzegtermijn werkgever bij verlengde opzegtermijn werknemer

Art. 7:672 lid 6 BW bepaalt dat voor een werknemer alleen een langere opzegtermijn dan een maand mag worden overeengekomen als de opzegtermijn van de werkgever minstens twee keer zo lang is. Dit brengt echter niet met zich mee dat als een voor beide partijen gelijke opzegtermijn van meer dan een maand is overeengekomen, de opzegtermijn van de werkgever automatisch wordt verdubbeld.

Beeld Geen verdubbeling opzegtermijn werkgever bij verlengde opzegtermijn werknemer

De werknemer is in dienst getreden bij de werkgever voor de duur van een jaar. In het contract stond dat bij tussentijdse opzegging de opzegtermijn voor beide partijen twee maanden bedroeg. Werknemer stelt dat deze bepaling in strijd is met artikel 6:672 lid 6 BW en stelt zich op het standpunt dat daarom voor de werkgever een opzegtermijn van vier maanden geldt.

 

Geen verdubbeling opzegtermijn

De kantonrechter wees de vordering af. In hoger beroep overwoog het Hof Den Bosch dat de bepaling over de opzegtermijn weliswaar in strijd is met artikel 6:672 lid 6 BW, maar dat het gevolg hiervan is dat de werknemer zijn opzegtermijn van twee maanden kan vernietigen zodat hij slechts een maand opzegtermijn in acht zou hoeven nemen. Het beroep op de vernietigbaarheid leidt er niet toe dat de opzegtermijn van de werkgever van rechtswege verdubbeld wordt.

 

Gerechtshof Den Bosch, 4 maart 2012, LJN: BW1040

 

Tip

Over deze kwestie wordt in de jurisprudentie nog wel verschillend gedacht. Bovendien had de uitkomst van bovengenoemde zaak anders kunnen zijn als alleen in het contract was opgenomen dat de opzegtermijn van de werknemer twee maanden bedroeg en niks was gezegd over de opzegtermijn van de werkgever. Het is goed mogelijk dat het Hof in dat geval een opzegtermijn van vier maanden voor de werkgever zou hebben aangenomen. 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.