Logo
  • Nieuws
  • 15 juni 2018
  • Bron: Holland Payroll

Een op de vijf Nederlanders heeft liever geen expat als collega

Een op de vijf Nederlanders heeft liever geen expat als collega. Voornamelijk werkenden onder de dertig spreken liever geen Engels met collega’s. Dat blijkt uit onderzoek van HR-bureau Holland Payroll onder meer dan duizend Nederlanders. 

Beeld Een op de vijf Nederlanders heeft liever geen expat als collega

Opvallend is dat juist jongeren (tot dertig jaar) het vervelend vinden om Engels te moeten spreken (27,5 procent). Van de ondervraagden tussen de 50 en 59 heeft slechts 17,6 procent hier last van. 

Expatsubsidie moet worden afgeschaft

Uit het onderzoek blijkt ook dat veel Nederlanders het oneerlijk vinden dat de overheid Nederlandse werkgevers stimuleert om expats aan te nemen. Vanaf 2019 verkort het kabinet de ‘expatsubsidie’ - de fiscale vrijstelling van dertig procent van het loon van buitenlandse werknemers - van acht naar vijf jaar. Maar dit is volgens 44,2 procent van de ondervraagden niet genoeg: de regeling moet volledig worden afgeschaft.

Nederlander als expat

22,3 Procent van de ondervraagden zou als expat naar het buitenland willen, zelfs als dat betekent dat zij tijdelijk gescheiden zijn van hun partner of hun gezin. Mannen zijn bijna drie keer vaker bereid om hun partner en/of gezin enkele maanden tot een jaar achter te laten dan vrouwen. Waar 31,1 procent van de mannen dit zou overwegen, doet slechts 12,3 procent van de vrouwen dit.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.