Logo
  • Nieuws
  • 7 juli 2008
  • Lonneke Gillissen

Cao-lonen fors gestegen

De cao-lonen waren in het tweede kwartaal van 2008 3,4 procent hoger dan een jaar eerder. Deze toename is fors hoger dan in het eerste kwartaal, toen de cao-lonen nog 2,8 procent stegen. Hierdoor is de cao-loonstijging, na het laagste punt in 2005, weer op hetzelfde niveau gekomen als in 2003.

Beeld Cao-lonen fors gestegen

Grote groei bouwnijverheid
De versnelde groei van de cao-lonen in het tweede kwartaal van 2008 komt vooral door de cao-loonontwikkelingen in de bouwnijverheid, de handel en de industrie. In de bedrijfstak bouwnijverheid namen de cao-lonen in het tweede kwartaal toe met 3,9 procent. De ontwikkeling van de cao-lonen in het onderwijs had daarentegen een remmend effect op de versnelling van de cao-lonen. Daar steeg het cao-loon in het tweede kwartaal met 3,0 procent.

 

Forse toename loonkostenstijging

De contractuele loonkosten lagen in het tweede kwartaal van dit jaar 4,0 procent hoger dan een jaar eerder. Hiermee zijn ze ruim 0,5 procentpunt meer gestegen dan de cao-lonen. Vanaf 2002 tot en met 2005 stegen de loonkosten ook meer dan de cao-lonen. Naast de loonsverhogingen zijn de relatief hoge loonkosten in 2008 vooral toe te schrijven aan de verhoging van de wettelijke inkomensafhankelijke werkgeversbijdrage in de ziektekosten.

 

Bron: CBS

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.