Vrijheid van meningsuiting is niet onbegrensd - Werknemer heeft recht op rectificatie en schadevergoeding
We zagen hier inmiddels al verschillende voorbeelden van voorbijkomen, waarbij werknemer zich beriep op 'freedom of speech' maar door de rechter werd teruggefloten omdat die vrijheid van meningsuiting niet absoluut is. Onder meer niet wanneer werkgever als gevolg van uitlatingen van werknemer schade wordt berokkend. Maar omgekeerd geldt dat ook. Een werkgever mag namelijk ook geen informatie delen met derden waardoor de werknemer schade lijdt of diens eer of goede naam wordt aangetast.
Door: Pascal Besselink, advocaat DAS
In een woensdag 20 maart gepubliceerde uitspraak was dat laatste het geval. Werkgever, 50Plus, lag namelijk flink overhoop met haar manager partijbureau, tevens voorzitter van de 50Plus fractie in de Provinciale Staten van Noord-Holland. Het begon met een op non-actiefstelling die werknemer aanvocht, maar verloor. 50Plus (blijkbaar erg content met de uitspraak) deelde het kort geding vonnis, met naam en toenaam, als nieuwsbericht op haar website. Werknemer vordert dit onmiddellijk te verwijderen. Dat weigert 50Plus die nog een stap verder gaat door een aangifte op de website te plaatsen waarin werknemer met naam en toenaam wordt genoemd. De zaak 'escaleert volledig uit de hand'. Mediation moet het tij keren, maar ook daar gaat iets mis, want werknemer moet een sessie op het laatst afzeggen in verband met een overlijden in de familie. Dan is 50Plus het blijkbaar zat en ontslaat werknemer op staande voet. En ... je raadt het al, ook dat deelt 50Plus op haar website met de kop 'Kantoormedewerker op staande voet ontslagen'.
Werknemer vecht het ontslag aan, vordert onder meer achterstallig loon en diverse door 50Plus verrekende bedragen, tewerkstelling, rectificatie én schadevergoeding in verband met de onrechtmatige berichtgeving die over haar is gedaan.
Onrechtmatige berichtgeving
De rechter wijst bijna alles toe. Lees vooral de uitspraak voor de details, maar voor hier is nu even belangrijk dat de rechter uitgebreid stil staat bij die (onrechtmatige) berichtgeving. Onder verwijzing naar het EVRM, goed werkgeverschap, de bepaling over onrechtmatige daad en de AVG wordt geoordeeld dat 50Plus onrechtmatig over werknemer heeft gepubliceerd. Zij heeft recht op rectificatie én een schadevergoeding van € 7.500.
Het verzoek van 50Plus om de arbeidsovereenkomst te ontbinden op grond van een verstoorde verhouding wordt afgewezen, want die staat volgens de rechter nog niet vast. Partijen stonden namelijk nog maar aan het begin van een mediation. Die moet worden voortgezet. 50Plus moet de manager partijbureau, onder verbeurte van dwangsommen die kunnen oplopen tot € 100.000, weer tot het werk toelaten, rectificeren én betalen.
Die uitspraak zal 50Plus vast niet op haar website delen, maar is wel gewoon (voor iedereen) te lezen op rechtspraak.nl: ECLI:NL:RBDHA:2024:3792 (inmiddels door betreffende instantie ingetrokken, red)