Logo
  • Blog
  • 23 december 2012

HR: maak organisaties rijk

Wat wil je als HR? Mensen inspireren en de lijn “besmetten” met jouw visie en ideeën of werken volgens het principe “u vraagt, wij draaien”? Ik geloof dat HR weer voorop moet gaan lopen. Ook als dat door de enorme tijdsdruk onmogelijk lijkt.

Keer op keer ben ik verbaasd te zien hoe organisaties slachtoffer lijken te zijn geworden van zichzelf. Reorganisaties, structuurwijzigingen, implementatie van de nieuwe kernwaarden, een nieuw functiehuis, invoering van Het Nieuwe Werken, LEAN six sigma … Als HR afdeling moet je oppassen niet mee te doen met deze ‘hogere holkunde’, zoals een klant van mij dat recent verwoordde. HR moet niet volgen maar voorop lopen. Je kent het wel: de lijn zegt al snel “doe mij een aanpak voor dit of dat”. Door overvolle agenda’s en met een dienstverlenende houding, lever je al snel die aanpak. Meestal niet naar tevredenheid van de lijn, want “het sluit niet aan bij wat we echt nodig hebben” of  “de samenhang met andere projecten is er niet”. Alle veranderingen die over elkaar heen buitelen en besluiten die door de tijdsdruk geen stevig inhoudelijk fundament kennen, zorgen voor een zeer armoedig organisatieklimaat.

Juist wanneer je last hebt van de ‘hogere holkunde’ is het raadzaam bezinning in te lassen. Waartoe was het je ook alweer te doen? Waarom heb je ooit voor dit vak gekozen? Waar zit jouw bezieling? Wanneer dit helder is, ga dan in gesprek met de lijn. Stel hen dezelfde vragen. Vraag de lijn vervolgens naar hun doelen: wat willen ze bereiken met hun bedrijfsonderdeel? En wanneer willen ze dat bereikt hebben? Neem deze antwoorden als vertrekpunt, en kies dan een heilig project. Een project waarmee je de lijn helpt, en waarin je je eigen ziel en zaligheid kwijt kan. De lijn blij, jij blij. Neem vervolgens in de manier waarop je werkt aan dat project ook steeds weer een voorlopersrol. Een van de natuurlijke realisatieprincipes is dat veelal de helft van het werk innerlijk werk is: geef je idee de tijd te rijpen. Laat je idee echt ontstaan voordat je daadwerkelijk tot uitvoering over gaat. Klamp je vervolgens niet vast aan de vorm en de uitvoering van jouw idee maar aan de bedoeling ervan. Als je op deze manier werkt, lever je een grote bijdrage aan een rijker, meer bezield, organisatieklimaat. Grote kans dat je de lijn dan weet te besmetten.

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.