Het ziekteverzuim stijgt dit jaar voor het eerst in 20 jaar tot boven de 5 procent, vooral als gevolg van aan werkgerelateerde psychische klachten. Dat meldt verzekeraar Nationale-Nederlanden (NN). Teveel stress met ziekteverzuim als gevolg is een groot probleem, aldus NN Christiaan Vinkers, klinisch hoogleraar Stress en Veerkracht – Amsterdam UMC. "Ik zie dat stresssignalen te laat opgepakt worden. Er is vaak onvoldoende samenwerking tussen werknemer en werkgever."
De leeftijd waarop Nederlanders recht hebben op AOW gaat in 2028 met drie maanden omhoog naar 67 jaar en drie maanden. Dat schrijft minister Schouten voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen in een brief aan de Tweede Kamer.
Professionals hebben steeds meer digitale vaardigheden nodig om hun werk goed te kunnen (blijven) doen. Daardoor hebben werkgevers meer behoefte aan handvatten om digitale vaardigheden bij hun medewerkers onder de aandacht te brengen én duidelijk te zijn over wat van hen qua ‘digivaardigheid’ verwacht wordt. De coalitie Digivaardig in de zorg en Stichting FWG hebben voor zorgprofessionals daarom twee functiebeschrijvingen verrijkt met digitale vaardigheden. “Neem je medewerkers hierin op tijd mee, want de digitale ontwikkelingen gaan snel.”
Werkgevers zouden 1500 euro aan subsidie krijgen als ze een werkzoeker aan een baan hielpen. Daarmee wilde het kabinet de kansen van mensen in het 'onbenut arbeidspotentieel' vergroten. Maar er is geen partij te vinden om de regeling uit te voeren. Daarom gaat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op zoek naar een alternatieve besteding van de ruim 17 miljoen euro die ervoor begroot was. Een van de mogelijkheden is dat er geld naar de arbeidsmarktregio's gaat om innovatieve wervingsmethodes te stimuleren. Zo wordt onder meer 'open hiring' genoemd – waarbij mensen een baan krijgen zonder cv of sollicitatiegesprek.
Nederlandse werkgevers moeten er alles aan doen om de vraag naar arbeid te verminderen. Ze moeten daarom maximaal investeren in mensen, technologie en innovatie. Die oproep aan zijn achterban doet Raymond Puts van de Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN).
Mentale gezondheidsproblemen waar hun werk onder lijdt. Eén op de drie geeft aan hier last van te hebben. De hoeveelheid stress is ook nog steeds hoog. Eén op de tien werknemers ervaart deze zelfs dagelijks. Wel is een lichte verbetering zichtbaar in de aandacht van werkgevers voor de mentale gezondheid van hun medewerkers.
Op Diversity Day – een initiatief van SER Diversiteit in Bedrijf - organiseren bedrijven activiteiten om aandacht te vragen voor inclusie en diversiteit. Een aantal voorbeelden van bedrijven om je op ideeën te brengen.
Het draagvlak voor diversiteits- en inclusiebeleid (D&I) onder medewerkers is lager dan onder hun leidinggevenden en de bestuurslaag. Bij het rechttrekken van dat verschil kunnen HR-medewerkers een grote rol spelen, blijkt uit nieuw onderzoek van de Universiteit Utrecht, Nederlandse Inclusiviteitsmonitor, SER Diversiteit in Bedrijf, mogelijk gemaakt door de Goldschmeding Foundation. De onderzoekers doen negen aanbevelingen van interventies die HR kan inzetten om efficiënter draagvlak te creëren.
Inclusieve organisaties, waar werknemers zich thuis en veilig voelen, zijn productiever, creatiever en succesvoller. Maar inclusie gaat verder dan het volgen van een workshop, hiervoor is inclusief leiderschap nodig.
Het verzuim door psychische klachten neemt langzaam toe. De afgelopen periode lag dit circa 10% hoger dan in dezelfde periode in 2019. Het gemiddelde verzuimpercentage daalde wel. In augustus naar 4,0% ten opzichte van 4,5% in juli 2022. Daarmee ligt het gemiddelde verzuimpercentage nagenoeg op het gebruikelijke niveau van vóór corona in augustus 2019.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling