‘Het arbeidsvoorwaardenoverleg zit komend jaar bekneld tussen enerzijds uitdagende en onzekere economische omstandigheden en anderzijds aanhoudende arbeidsmarktkrapte. Er moeten vooral investeringsafspraken worden gemaakt gericht op gezond langer werken, met gelijke kansen voor alle medewerkers, meer aandacht voor hun persoonlijke ontwikkeling en bijvoorbeeld het met elkaar bewaken van de werk- privébalans. Zorgen dat bedrijven wendbaar en innovatief kunnen zijn is daarbij essentieel.’
De werkdruk die werknemers ervaren is de afgelopen twintig jaar sterk toegenomen, onder meer door het gebruik van technologie en door veranderende normen en waarden in de samenleving. Dat blijkt uit onderzoek van Tilburg University in opdracht van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR).
Bijna vier op de tien werkende Nederlanders wil in 2020 een cursus, training of opleiding volgen. Dat blijkt uit het grote nieuwjaarsonderzoek van online pensioenuitvoerder BeFrank. Verder ambieert bijna een kwart van de werkende Nederlanders het komende jaar een betere balans tussen werk en privé.
Niet dat direct de helft van alle banen verdwijnt en dat we op weg zijn naar massale werkloosheid. Maar Mark Levels, hoogleraar onderwijs, gezondheid en werk aan de Universiteit van Maastricht mist in Nederland wel een gevoel van urgentie.
Hoe kijken Nederlandse werknemers naar hun werk? Zien ze hun werk puur als middel om brood op de plank te krijgen en geld te verdienen voor het leven naast hun werk? Of zijn ze meer carrièregericht en zien ze hun huidige werk als investering en opstap naar een volgende functie? Of is het werk een roeping en een van de belangrijkste dingen in hun leven?
DPI Consultancy uit Halfweg, arbodienstverlener Perspectief uit Harderwijk en IT-bedrijf Xcellent uit Amersfoort zijn in de race voor de titel Het Vitaalste Bedrijf van Nederland. Dit heeft de jury onder leiding van Pieter van den Hoogenband en Louise Gunning bekendgemaakt.
Jaarlijks overlijden ruim 3000 mensen aan de gevolgen van blootstelling aan gevaarlijke stoffen op het werk. Met de juiste preventieve maatregelen is dit te voorkomen. Het ontbreekt bij veel bedrijven en bij preventiemedewerkers in bedrijven aan kennis om dit op een goede manier aan te pakken. De Nederlandse Vereniging voor Arbeidshygiëne (NVvA) heeft daarom een informatieblad opgesteld met tips en tools speciaal voor preventiemedewerkers om beroepsziekten door gevaarlijke stoffen te voorkomen.
22% van de werknemers in Nederland gaat dagelijks met tegenzin naar het werk. Dit is de belangrijkste uitkomst van ‘Het grote werkplezier onderzoek van Nederland’. “In de uitkomsten zien we verder dat 62% van werkend Nederland zich niet bovenmatig inspant op de werkvloer en hun energie zelfs buiten het werk om verkrijgt”, geeft trainer Frits Galle aan.
Volgens de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) uitgevoerd door TNO en CBS geeft 35,3 % van de geënquêteerden aan dat werkdruk/werkstress de oorzaak van verzuim is. Wat kun je hier aan doen? Werk aan je energiebronnen en positieve factoren. Voorkom dat gezonde werkdruk omslaat in ongezonde werkstress. Enkele do’s & don’ts.
In 2018 hadden bijna 1,3 miljoen Nederlandse werknemers burn-outklachten. En de kosten van werkstress gerelateerd verzuim zijn opgelopen tot 2,8 miljard euro per jaar. Hoewel werkgevers verschillende maatregelen treffen om werkstress te voorkomen is dat nog niet altijd genoeg. Bijna de helft (45%) van de werknemers geeft aan dat er op het werk (aanvullende) maatregelen nodig zijn tegen werkstress en 35% van het werkgerelateerde verzuim had volgens werknemers met werkdruk of werkstress te maken.