Hoe ga je als organisatie om met terugkerende werkdruk? Door als HR interventies voor teams te starten en te faciliteren, aldus coach en consultant Melissa Schouman. Ze illustreert dit met enkele aansprekende voorbeelden.
Wist je dat.... als een werknemer door de bedrijfsarts gedeeltelijk (bijvoorbeeld 10 van de 40 uren) geschikt wordt geacht passende arbeid te verrichten, de werkgever die passende arbeid ook aanbiedt én de werknemer die arbeid niet verricht, de werkgever gerechtigd is om de loonbetaling over het volledige loon (dus over die 40 uren) stop te zetten. En wist je dat...
Als je medewerker ziek wordt, krijg je te maken met de Wet verbetering poortwachter. Die schrijft de stappen voor die je moet nemen voor een succesvolle re-integratie. Maar onderweg kunnen zich allerlei situaties voordoen die bijzondere aandacht vragen. Is dit blog licht arbeidsrechtadvocaat Maurits van Buren er een paar uit.
Organisaties bestaan steeds vaker uit diverse, multiculturele teams. Hoewel deze diversiteit een rijkdom aan perspectieven en ideeën met zich meebrengt, kan het ook leiden tot taalbarrières die onbedoeld een uitsluitingscultuur creëren. Als HR-professional is het essentieel om de impact van deze barrières te begrijpen en proactief stappen te ondernemen om een meer inclusieve werkomgeving te bevorderen.
Rond ziekte en re-integratie van medewerkers speelt zo veel wet- en regelgeving dat je makkelijk het overzicht kan verliezen. Toch zijn de rechten en plichten die je echt moet kennen op het moment dat je medewerker ziek wordt, goed te overzien. In dit blog lees je waar je op moet letten als je medewerker zich ziekmeldt en je vervolgens samen aan de re-integratie gaat werken.
Soms wordt een medewerker niet (snel) beter en is terugkeer naar de eigen functie niet realistisch meer. Dan komen onder andere tweede spoor en einde dienstverband in zicht. Zowel in het eerste als in het tweede ziektejaar zijn er een paar belangrijke momenten. In dit blog lees je waar je op moet letten.
Als UWV toestemming verleent de arbeidsovereenkomst op te zeggen hoeft werkgever niet de (volledige) opzegtermijn te hanteren want er is immers toch geen loonbetalingsplicht meer na 104 weken ziekte. Is dat wel zo? Rondom twee jaar ziekte van een medewerker bestaan nogal wat misverstanden. Advocaat arbeidsrecht Pascal Besselink legt uit hoe het wel zit.
Een inclusieve mentaliteit is van cruciaal belang om langdurig succes op het gebied van Diversiteit, Gelijkwaardigheid en Inclusiviteit (DEI) te behalen. Helaas lukt het veel organisaties echter maar niet om empathie op de werkvloer te bevorderen. Traditionele methodes werken vaak juist averechts en stimuleren de vooroordelen in plaats van deze te verminderen. Gelukkig kan technologie - meer specifiek: de inzet van Virtual Reality (VR) - een uitkomst bieden.
Als een werknemer ziek is heeft hij, gedurende maximaal 104 weken (bij een loonsanctie zelfs gedurende maximaal 156 weken), recht op loon tijdens ziekte. Dat recht heeft de werknemer niet als hij niet meewerkt aan door de bedrijfsarts gegeven adviezen. Deze regels gelden ook als sprake is van situatieve arbeidsongeschiktheid / een arbeidsconflict.
Als je als werkgever verzuimt alternatieve geschillenbeslechting in te zetten kan je dat soms duur komen te staan, zo leert deze recente uitspraak maar weer waarin werkgever ontbinding van de arbeidsovereenkomst verzocht vanwege vermeend verwijtbaar handelen en een verstoorde arbeidsverhouding.