Eisen aan verantwoorde en duurzame beslissingen worden steeds strenger. Een grote rol is hierin weggelegd voor de nieuwe ESG-wetgeving voor ‘milieu, social en governance’. Wat voor effect hebben de ESG-regels voor HR?
Duurzaam inzetbare medewerkers zijn fit, vitaal en betrokken. Daarom is verbetering van duurzame inzetbaarheid een manier om medewerkers aan je organisatie te binden. Extra belangrijk gezien de huidige krapte op de arbeidsmarkt. Begin er daarom mee bij aanvang van het dienstverband.
We weten allemaal dat een divers en inclusief personeelsbestand innovatie en creativiteit stimuleert en dat we beter functioneren door open te staan voor verschillende perspectieven. Toch weten veel organisaties nog altijd niet goed waar te beginnen om een meer inclusieve cultuur binnen hun organisaties te creëren. Hoog tijd om moedige gesprekken te gaan voeren, stelt gecertificeerd DEI-consultant Vivian Acquah.
Er is een aantal plekken op de wereld waar mensen op een gezonde manier bovengemiddeld oud worden. Dit komt door hun manier van leven. Geïnspireerd op deze gezonde leefgebieden heeft Arbo Unie een nieuw label geïntroduceerd: Halo.
Meer dan 50% van de Nederlanders zit meer dan 7 uur per dag. Het reisgedrag naar werk heeft hier een belangrijke bijdrage in. Een groot gedeelte van de Nederlandse beroepsbevolking gaat namelijk met de auto of het openbaar vervoer naar hun externe werklocatie (Ministerie van infrastructuur en Waterstaat, 2023).
Mantelzorg heeft een prominente plaats in het leven van ruim 4,4 miljoen Nederlanders. Iedereen kan mantelzorger zijn. In Nederland combineert een op de vier werkenden zijn of haar baan met mantelzorgtaken. Het zal je vast niet verbazen dat mantelzorgtaken het leven én de productiviteit van een werknemer beïnvloeden. Wil jij de werkende mantelzorgers in jouw organisatie ondersteunen? Lees dan hier hoe je dat het beste kunt doen.
Veiligheid op de werkplek is in Nederland vrijwel overal vanzelfsprekend. In elke gang hangt een ontruimingsplan, brandblussers, alarm knoppen en AED’s. Maar hoe zit dat met psychologische veiligheid? Waar hangen de instructiekaarten om een onzekere collega te ondersteunen tijdens een meeting? Of hoe pak je het aan als je merkt dat een collega dichtklapt?
Organisaties weten nu vaak niet wat de vertrekredenen van medewerkers zijn. Door hier niet naar te vragen, laten zij kansen liggen om cruciale kennis op te doen over inclusie en sociale veiligheid op de werkvloer. ‘Met een paar aanpassingen in bestaande procedures krijg je al veel inzichten.’
Je maandelijkse werkgeverslasten drukken door ERD te worden, het klinkt als een goed idee. Als je eigenrisicodrager bent, betaalt niet het UWV maar jijzelf de lasten wanneer je medewerkers ziek thuis komen te zitten. Dit kan flink schelen in de werkgeverslasten, maar het brengt ook een risico met zich mee. Dus wat is wijsheid? De afwegingen voor je op een rij.
In deze periode van personeelstekorten en economische turbulentie is de weerbaarheid van medewerkers cruciaal. Om dit te bewerkstelligen hebben ze bij risicoadviseur AON een concreet programma opgesteld dat zich op drie thema’s richt: flexibiliteit, regie en verantwoordelijkheid.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling