Het CNV riep het kabinet onlangs op om zo snel mogelijk een wettelijk rouwverlof van twee weken in te voeren. Uit recente CBS-cijfers blijkt namelijk dat veel werknemers vaak langer dan een week afwezig waren na het verlies van een naaste. Met de juiste begeleiding kun je het risico dat een medewerker langere tijd niet inzetbaar is echter aanzienlijk verkleinen. Maar hoe pak je dat nu aan? De do’s & don’ts volgens een rouwcoach.
Vanaf 1 september 2023 was het mogelijk om een subsidieaanvraag in te dienen voor MDIEU. Dat de Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid & Eerder Uittreden een aantrekkelijke financiële tegemoetkoming is, blijkt nu het budget van aanvragen tot 300.000 euro subsidie voor 2023 zo’n 1,5 maand voor het sluiten van de aanvraagperiode al op is. Veel organisaties hebben een aanvraag ingediend voor MDIEU, om ondersteuning te krijgen bij een investering in Duurzame Inzetbaarheid. Echter, voor veel bedrijven is dit nog niet gelukt. Gelukkig is bekend gemaakt dat in 2024 twee nieuwe aanvraagtijdvakken worden opengezet.
Elk jaar opnieuw wordt in december de Whk-beschikking verstuurd naar werkgevers die geen eigenrisico dragen voor de Whk. Vanaf dat moment heb je zes weken om de beschikking te controleren en eventueel bezwaar in te dienen. Het kan echter gebeuren dat je agenda zo overloopt, dat de controle van de Whk-beschikking erbij in schiet. Geen zorg, er is ruimte voor controle met terugwerkende kracht. We helpen je graag op weg.
Het tekort aan bedrijfsartsen loopt op. Een re-integratietraject opstarten blijft daardoor veel te lang liggen, wat de werkhervatting niet ten goede komt. Het tekort aan bedrijfsartsen is schrijnend voor alle werknemers, niet alleen voor degenen die ziek zijn. Want sinds de nieuwe Arbowet heeft de bedrijfsarts ook een preventieve taak erbij gekregen. Wat kun je doen om werknemers toch inzetbaar te houden of actief te werken aan de re-integratie?
Arbeidsongeschikte medewerkers hebben een kwetsbare positie. Het uitgangspunt van de wetgeving en rechtspraak is dan ook dat zij meer bescherming moeten krijgen dan de arbeidsgeschikte, gezonde werknemer. Tijdens de periode van arbeidsongeschiktheid geldt daarom een opzegverbod. Ook zijn er vanuit de Wet verbetering poortwachter zowel voor de werkgever als de werknemer verplichtingen.
Medewerkers van bedrijfssoftwareproducent SAP kunnen rekenen op een uitzonderlijk breed pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden. Onder andere om hun duurzame inzetbaarheid te vergroten. Dat voorkomt uitstroom en helpt om het talent dat SAP weet aan te trekken, gelukkig en gezond aan het werk te houden.
Dat de wachttijden bij het UWV zijn opgelopen in de laatste jaren, is geen nieuws. Al voor de uitbraak van Covid-19 was het lastig om voldoende verzekeringsartsen in te zetten voor de beoordeling van de WIA- en Ziektewet-uitkeringen. Door een enorme werkdruk in de periode erna, de beoordeling en de betaling van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid, is de achterstand enkel verder toegenomen.
De inzetbaarheid van medewerkers staat onder toenemende druk, door krapte op de arbeidsmarkt en maatschappelijke factoren. Werkgevers kunnen meer doen dan nu gebruikelijk is om personeel inzetbaar te houden. Robidus ontwikkelde een samenwerkingsmodel op basis van arbeidsperspectief. ‘Het model helpt je als HR om daadwerkelijk te sturen op duurzame inzetbaarheid, met als gevolg minder uitval en betere prestaties.’
Budget loskrijgen voor maatregelen om de duurzame inzetbaarheid (DI) en vitaliteit van medewerkers te verbeteren, is niet altijd eenvoudig. Werkgevers zien dit soort maatregelen vooral als een kostenpost die bovendien niet direct iets oplevert. De KOBA-DI-tool van TNO helpt arbo- en HR-professionals de kosten én opbrengsten van dergelijke maatregelen beter inzichtelijk te maken.
37% van de werknemers geeft werkdruk of werkstress aan als reden voor verzuim, zo blijkt uit de cijfers van het CBS op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA). Verzuim vanwege hoge werkdruk duurt twee keer zo lang. Dit verzuim kan voorkomen worden als de signalen van stress bij medewerkers eerder worden opgemerkt. Waar moet je als leidinggevende op letten en wat kun je doen? HR Praktijk sprak met wellbeing-expert Hidde de Vries van Recharge360.