Logo
  • Nieuws
  • 9 februari 2017

Communicatietraining buiten werktijd neemt vlucht

Medewerkers doen werkgerelateerde communicatietraining steeds vaker buiten kantooruren en in het weekend. Dit komt door de snelle opkomst van online training. In 2016 trainde 48 procent van de medewerkers buiten werktijd en de verwachting is dat dit in 2017 stijgt naar 55 procent. De cijfers zijn ontleend aan de gebruikersstatistieken van TrainTool.

Beeld Communicatietraining buiten werktijd neemt vlucht

De ontwikkeling wordt gedreven door de populariteit van mobiel trainen op tablets en smartphones. “Nieuwe trainingsmanieren maken gebruik van de devices die iedereen inmiddels bezit en in plaats van een dagdeel in een zaaltje, wordt het oefenmateriaal nu persoonlijk en in kleine delen gespreid aangeboden”, verklaart TrainTool-CEO Marijn de Geus. “Oefenen met rollenspelen doen mensen het liefst zonder pottenkijkers. Online biedt hiervoor het perfecte platform, ook buiten werktijd. Hierbij blijft de animo het hoogst wanneer de trainingstijd kort is, denk aan rond de tien minuten. Op die manier blijft de drempel laag.” Verder blijkt uit cijfers van TrainTool dat doordeweeks 32 procent buiten werktijd traint, terwijl zaterdag inmiddels na woensdag de populairste trainingsdag is.

Werktijden zelf bepalen

Bij verzekeringsmaatschappij a.s.r. is online training volledig ingeburgerd. Volgens HR-adviseur Ludwien Teuben past flexibeler trainen goed bij de strategie. “Bij a.s.r. werken we zoveel mogelijk tijd- en plaatsonafhankelijk. Zo worden onze klanten optimaal bediend en zorgen we voor een goede balans tussen werk en privé. Onze medewerkers bepalen – binnen kaders – hun eigen werktijden. We stimuleren ze om te werken aan hun ontwikkeling en de regie te pakken over hun eigen loopbaan. Zelf bepalen waar en wanneer je je opleidingen volgt, hoort daar ook bij.”

Compensatie

De vraag dringt zich op of deze ontwikkeling gepaard gaat met regelingen of aanvragen van compensatie van de aan training bestede vrije tijd. TrainTool hoort hier echter weinig over: “Bij bedrijfsbrede trajecten wil een ondernemingsraad soms wel een vinger aan de pols houden, maar onder trainende medewerkers lijkt de compensatiebehoefte niet te bestaan. Het wordt gewaardeerd dat de werkgever de tooling faciliteert. Dan vindt men een beetje eigen tijd hierin steken niet onlogisch. Daar komt bij dat in veel organisaties en beroepsgroepen de grenzen tussen werktijd en privétijd sowieso vloeibaarder zijn geworden door online werken”, aldus de Geus.

 

Faculty of Skills is een trainings- en testbureau uit Utrecht dat blended programma’s ontwikkelt en uitrolt. Het gaat om ontwikkeling van skills die cruciaal zijn voor een bedrijf of beroepsgroep: veiligheidscommunicatie voor machinisten, klantcontact voor een callcenter, managementtechnieken bij een bank, nazorg in de luchtvaart, medicijn-anamnese voor studenten farmacie.

Producttips

Ook interessant

Kennis van financiële regelingen hoort bij een goede onboarding
>> Lees hier meer over subsidies en kostenbesparingen