
In ongeveer een derde van de cao’s die vakbond FNV afsluit, is inmiddels iets opgenomen over doorwerken na de AOW-leeftijd, bleek onlangs uit een rondgang van de NOS. Vijf jaar geleden was dat nog een vijfde van de cao’s. Specifieke voorwaarden staan er niet per se in, maar vanzelfsprekend dat de arbeidsrelatie eindigt bij het bereiken van de AOW-leeftijd is het zeker niet meer.
Meestal wordt de mogelijkheid geboden om een nieuw contract af te sluiten. Geen automatisch recht en nooit een verplichting, want instemming van beide kanten is nodig. Cao’s waarin iets is opgenomen over AOW-plussers zijn onder meer die van de rijksoverheid, de gehandicaptenzorg, de verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg, sociaal werk en de retail non-food.
Meestal in deeltijd
Doorwerken na de officiële pensioenleeftijd gebeurt meestal op deeltijdbasis. CBS-tellingen lieten eerder zien dat ongeveer de helft van de ouderen die doorwerken na hun pensioen dat minder dan twaalf uur per week doet. AOW’ers die wekelijks meer uren werken, doen dat soms als zzp’er.
De rijksoverheid ziet graag dat werkgevers meer ouderen voor de arbeidsmarkt behouden en startte twee jaar geleden de campagne ‘Sommige werknemers zijn niet te stoppen’. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid benadrukt vooral dat HR-medewerkers met medewerkers tijdig in gesprek moeten over langer doorwerken.
Senioren vormen een behoorlijk onbenut arbeidspotentieel: een op de vier niet-werkende AOW’ers zou interesse hebben om weer aan de slag te gaan, ofwel 200.000 AOW’ers.
Financiële voordelen
Behalve het genoemde extra arbeidspotentieel zijn er financiële voordelen voor werkgevers:
- De arbeidskosten van AOW-gerechtigden zijn beduidend lager. Er hoeven geen premies voor AOW en WW te worden afgedragen.
- De loondoorbetalingsverplichting bij ziekte voor senioren is verkort van dertien naar zes weken.
- Bij beëindiging van het dienstverband hoeft geen transitievergoeding betaald te worden.
Pensionado’s die doorwerken doen dat vaak niet eens uitsluitend uit financiële overwegingen – zoals een ontoereikend pensioen. Ze zeggen nog plezier te hebben in een werkend bestaan en willen de sociale contacten die dat meebrengt niet missen. Daarnaast brengt werk structuur aan in hun leven, blijkt uit recent onderzoek van demografisch instituut Nidi.
Senioren zijn vaak gemotiveerd en hebben een ‘ouderwets’ arbeidsethos. Volgens onderzoek is de arbeidsmoraal zelfs sterker naarmate de leeftijd stijgt, zeker onder 65-plussers.
Extra aandacht van HR
Ouderen werk bieden vraagt van HR wel om extra aandacht, onder meer vanwege hun belastbaarheid. Maar ook juridische aspecten van de arbeidsrelatie moeten zorgvuldig bekeken worden.
Zo eindigt een arbeidsovereenkomst met een werknemer die de AOW-leeftijd bereikt, niet altijd automatisch, tenzij de cao of de individuele arbeidsovereenkomst een expliciet pensioenontslagbeding bevat. Is dat niet zo en werkt de medewerker toch door, dan is sprake van een stilzwijgende voortzetting van het oude contract en wordt het normale ontslagrecht van toepassing.
Na de AOW-leeftijd geldt voor een werknemer een afwijkende ketenbepaling van maximaal zes tijdelijke contracten in vier jaar. Daarna ontstaat automatisch een vast dienstverband. De opzegtermijn voor een werkende AOW’er is wettelijk altijd één maand.
Lees meer: Arbeidsovereenkomst met AOW-gerechtigde werknemer: de juridische consequenties
Je weet dat duurzame inzetbaarheid belangrijk is, maar hoe maak je het concreet? In deze training ontwikkel je een helder en haalbaar inzetbaarheidsbeleid. Met praktische handvatten, feedback en begeleiding ontwikkel je een aanpak die past bij jouw organisatie. Je leert je hoe je draagvlak kunt creëren en het beleid succesvol kunt implementeren.