
Bedenktermijn – Die is 2 weken…áls je deze in de vso opneemt. Wordt er in de vso niets vermeld over de bedenktermijn dan is deze, wettelijk, zelfs 3 weken.
Maar kun je de bedenktermijn ook wegcontracteren, oftewel afspreken dat hier geen beroep op kan worden gedaan? Nee, dat kan niet want de wet bepaalt dat elk beding waarin het ontbindingsrecht wordt uitgesloten of beperkt, nietig is.
Verbod ziekmelding – Een werknemer kan niet worden verboden zich ziek te melden. Dus dat recht uitsluiten of beperken lijkt mij niet kunnen, althans dit laat onverlet dat werknemer ook in dat geval nog steeds een ZW-uitkering kan aanvragen.
Wat wél kan is afspreken dat de in de vso te bepalen (aanvullende) vergoeding níet wordt voldaan wanneer de werknemer zich tot vier weken na het eindigen van de arbeidsovereenkomst ziek meldt.
Transitievergoeding – Niet betalen of slechts een deel ervan? Ja, dat kan. In de wet is immers bepaald dat de transitievergoeding (te kort gezegd) alleen is verschuldigd als de arbeidsovereenkomst door werkgever wordt opgezegd, op verzoek van werkgever door de kantonrechter is ontbonden of wanneer een tijdelijk contract op initiatief van werkgever niet wordt verlengd. Bij het sluiten van een vso mag je afspreken wat je wilt. Transitievergoeding betalen, meer, minder of helemaal niets.
Opzegtermijn verkorten – Dat mag. Alleen daar kleeft voor werknemer wel een risico aan. Want wanneer werknemer instemt met een einddatum waarbij geen rekening wordt gehouden met de voor werkgever geldende opzegtermijn, gaat de WW-uitkering wel later in. UWV houdt bij het bepalen van de eerste uitkeringsdag namelijk wél rekening met de werkelijke voor werkgever geldende opzegtermijn.
Geen vakantiedagen betalen – Dat kán en mag. Er kan, bijvoorbeeld bij een vrijstelling van werk, worden afgesproken dat het saldo aan vakantiedagen op nihil wordt gesteld of een concreet aantal dagen wordt uitgekeerd. Dat mogen er ook minder zijn dan het werkelijke tegoed. Formuleer dit dan wel goed, maar dat geldt natuurlijk voor alles.