Bijna iedere werknemer gaat er in 2017 in nettoloon op vooruit. De procentueel grootste stijging geldt voor een brutosalaris van 1.750 euro: dit stijgt met bijna driekwart procent, een bedrag van 11 euro netto. Verdien je het minimumloon dan ga je er, inclusief de reguliere verhoging, netto 15 euro op vooruit. Een werknemer met een modaal salaris ontvangt 3 euro meer op zijn bankrekening. Anderhalf keer modaal ziet een stijging van 5 euro onderaan de salarisstrook staan en twee keer modaal ontvangt 10 euro meer per maand.
De werkgeverslasten dalen in 2017 voor de meeste organisaties als gevolg van lagere sectorpremies en een lagere ZVW-werkgeversbijdrage. Met name personeel met lagere en middeninkomens worden goedkoper. Zo hoeft voor een bouwvakker met een modaal inkomen maandelijks 17 euro minder lasten te worden afgedragen. De meeste uitzonderingen zijn te vinden in de overheidssector: zowel ambtenaren met een laag, midden als hoger inkomen worden in 2017 duurder voor overheidsinstanties. Dit komt voornamelijk door hogere pensioenafdrachten.
Een derde van de Nederlanders met een betaalde baan verandert in 2017 van baan of denkt hierover na. Van de mensen die de intentie hebben om van baan te wisselen, wil bijna 25 procent ZZP’er of ondernemer worden. Dit blijkt uit onderzoek onder ruim 1100 werkende Nederlanders, uitgevoerd door Panelwizard in opdracht van online pensioenuitvoerder BeFrank.
Het ontbreken van doorgroeimogelijkheden (33%) is volgens mkb-professionals de belangrijkste reden dat medewerkers uit dienst gaan, naast pensionering. Tegelijkertijd geeft slechts 16 procent aan te willen investeren in doorgroeimogelijkheden en het toekomstperspectief van medewerkers. Binnen het MKB ligt de nadruk namelijk meer op persoonlijke ontwikkeling in de vorm van opleidingen, training en coaching (53%) en arbeidsvoorwaarden (48%).
Wat zijn de belangrijkste wijzigingen waar u vanuit HR rekening mee moet houden?
Net als eerdere jaren hield nieuwe wetgeving de HR-gemoederen in 2016 bezig en dan met name de 'soap' rondom de invoering van de Wet DBA. Verder vindt u een aantal opvallende artikelen in de top 10 van best gelezen op HR Praktijk, zoals de nummer 1...
In de publieke sector denken veel organisaties nogal eens dat zij arbodienstverlening moeten aanbesteden met dikke documenten. Jammer, want er zijn echt betere wegen naar de beste arbo-oplossing, ziet Arbokiezer. Wat gaat er mis? En hoe kan het anders?
Driekwart verwacht dat zijn of haar werkgever het financieel beter zal doen in 2017. Dit wordt niet gekoppeld aan het krijgen van een eindejaarsbonus. Slechts 38% verwacht eind van het jaar een bonus te krijgen. Vorig jaar was dit nog 43%.
Op 1 januari 2017 treedt de Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl) in werking. Met deze wet worden de bestaande premiekortingen en premievrijstellingen vervangen door lage-inkomensvoordelen (LIV per 2017) en loonkostenvoordelen (LKV per 2018).
Bedrijven kunnen zonder problemen zzp'ers in blijven huren. Dat is althans wat staatssecretaris Wiebes afgelopen donderdag wederom in de Kamer zei. Hij gaf aan nu niet de Wet DBA aan te passen maar alles ‘on hold’ te zetten en in het nieuwe jaar met een ‘scherper kader’ te komen.