De top van grote Nederlandse bedrijven bevat te weinig vrouwen volgens minister van Emancipatie, Ingrid van Engelshoven. Van de 200 grootste Nederlandse bedrijven voldoen slechts 13 aan de diversiteitsnorm van de overheid. Daarom is ze overgegaan op het openbaar maken van de lijst met namen van bedrijven en hun cijfers.
De streefcijferwet, ingevoerd in 2015, moest zorgen voor minstens 30 procent vrouwen als bestuurders en commissarissen in grote bedrijven in 2020. Na vijf jaar moeten we concluderen dat de wet is geflopt aldus Linda Senden, hoogleraar Europees recht aan de Universiteit van Utrecht en Mirella Visser, strategisch adviseur Nederlandse VrouwenRaad. Zij pleiten in de volkskrant dan ook voor stevigere maatregelen.
Schadeafhandelingen van beroepsziekten zoals ziekten die veroorzaakt zijn door Chroom-6, moeten in de toekomst gemakkelijker worden; minder ingewikkeld, kostbaar en tijdrovend. Staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft besloten een commissie in te stellen die zal adviseren over het vergemakkelijken van toekomstige schadeafhandelingen van beroepsziekten. Dit schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer.
Werknemers van ING gaan experimenteren met een flexibele cao, met een hoofdrol voor werkgeluk. De cao-partijen hebben hierover een cao-resultaat bereikt zo meldt CNV Vakmensen. Hoe het is gesteld met het werkgeluk wordt gemeten met een werkdrukmonitor.
Payrollwerknemers hebben op grond van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) recht op een adequate pensioenregeling zoals voor vergelijkbare werknemers van de inlener of in de betreffende sector een pensioenregeling geldt. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hiervoor een ontwerpbesluit opengesteld voor internetconsultatie.
Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een aanbiedingsbrief met lagere regelgeving rondom de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) naar de Tweede Kamer gestuurd. Het betreft vijf conceptbesluiten en een concept van een ministeriële regeling die vorig jaar waren opengesteld voor internetconsultatie met betrekking tot compensatie) transitievergoeding, het loonbegrip, oproepkrachten en de hoge en lage WW-premie.
Om onder de ontslagvergoeding uit te komen hield een zorginstelling een terminaal zieke arts na twee jaar ziekteverlof nog ruim een jaar zonder salaris in dienst. De rechter veroordeelde de zorginstelling tot het ontslaan van de zieke arts en het uitbetalen van de ontslagvergoeding.
Een derde (32%) van de bedrijven binnen het VK en Europa denkt dat ze niet of over onvoldoende vaardigheden binnen het HR- en payrolldepartement beschikken om zich aan te passen aan de veranderingen door de Brexit in de komende maanden. De grootste uitdagingen zijn onder meer het begrijpen van de veranderende wetgeving en het vinden van interne vaardigheden om de veranderingen veroorzaakt door de Brexit te beheren.
Onderhandelaars van de lidstaten en het Europees Parlement hebben een akkoord gesloten over wetgeving voor meer zekerheid voor deeltijdwerkers. Flexwerkers met een contract van meer dan 12 uur per maand krijgen hiermee meer rechten. Het gaat om afspraken over beschikbaarheid en over hoelang zij van tevoren moeten worden ingelicht over hun volgende klus.
De Tweede Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel voor de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). De wet gaat volgens minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de verschillen tussen vast en flexwerk verkleinen. Het voorstel moet nu worden besproken in de Eerste Kamer.