Werknemers uit andere EU-lidstaten die voor hun buitenlandse werkgever tijdelijk in Nederland komen werken voor een tijdelijke klus krijgen straks recht op aanvullende arbeidsvoorwaarden. Het belangrijkste uitgangspunt is gelijke beloning voor gelijk werk op dezelfde plaats.
Het kabinet zet in op het vergroten van de arbeidsmarktkansen voor mensen met een beperking, zodat ze makkelijker aan het werk komen én blijven. Belangrijk uitgangspunt daarbij is dat het voor werkgevers simpeler moet worden om mensen met een beperking in dienst te nemen en te houden. Daarom is er 8 miljoen euro beschikbaar voor de pilot generieke werkvoorziening. Werkgevers kunnen via deze pilot een aanvraag indienen voor de aanpassing van één of meerdere werkplekken binnen hun bedrijf.
Vanaf 1 januari 2020 gaat de Belastingdienst meer handhaven bij opdrachtgevers van zzp'ers. Dat betekent dat de Belastingdienst correctieverplichtingen en naheffingsaanslagen kan opleggen, eventueel met een boete. Handhaving volgt alleen als opdrachtgevers 'kwaadwillend' zijn of aanwijzingen van de Belastingdienst niet worden opgevolgd.
Inmiddels geven secundaire arbeidsvoorwaarden bij ruim vier op de tien werkenden de doorslag bij het kiezen en uiteindelijk aannemen van een baan. Een kwart van de werkgevers heeft werknemers zien vertrekken met secundaire arbeidsvoorwaarden als reden. Ongeveer een derde van de werkenden solliciteerde wel eens op een functie vanwege de goede secundaire arbeidsvoorwaarden en/of is weleens langer in een baan gebleven vanwege die reden.
Tijdens een congres over arbeidsrecht noemde minister Koolmees van Sociale Zaken de verschillen op de arbeidsmarkt kolossaal en gaf hij aan dat het stelsel over zijn houdbaarheidsdatum heen is. De Wab die per 1 januari 2020 ingaat is dan ook niet voldoende zo laat Koolmees in gesprek met Nu.nl weten.
Bij de initiële keuze voor een werkgever is het salaris een belangrijke factor. Eenmaal werkzaam in een organisatie worden mensen gebonden door geheel andere factoren. Toch speelt maar minder dan 30 procent van de Nederlandse bedrijven in op de veranderde wensen met een vernieuwd pakket aan arbeidsvoorwaarden en regelingen. Dit en meer blijkt uit het Nationaal Beloningsonderzoek van Human Capital Group.
De kansen op de arbeidsmarkt voor HR-professionals zijn goed, waardoor steeds meer vaste werknemers de overstap naar interim durven te maken. Iris Jansen, recruitment consultant gespecialiseerd in HR, beaamt dat dit het ideale moment is om te gaan interimmen: ‘Als startende interimmer moet je je cv nog opbouwen, maar als je eenmaal een portfolio aan projecten kunt laten zien wordt het steeds makkelijker om opdrachten te krijgen. Als je nu start, zit je straks stevig in het zadel mocht het slechter gaan met de economie.’
De invoering van de Participatiewet heeft nauwelijks geleid tot verhoging van de baankansen, zoals beoogd met de wet. Voor de grootste groep, de klassieke bijstandsgerechtigden, is er amper een verschil. Voor mensen die het recht op toegang tot de sociale werkvoorziening verloren, daalde de kans op werk. Voor jonggehandicapten met arbeidsvermogen stegen de baankansen. Hun inkomenspositie verslechterde echter en het gaat vaker om tijdelijk werk. Dit blijkt uit de eindevaluatie van de Participatiewet door het SCP. De evaluatie brengt verschillende oorzaken in beeld voor deze resultaten.
Nederlanders willen meer keuzevrijheid wanneer het gaat om het uitbetalen van hun salarissen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de betaalfrequentie, de mogelijkheid om het salaris eerder te ontvangen en de optie tot directe uitbetaling op een gewerkte dag. Ruim 40 procent van de Nederlandse werknemers geeft aan dat de keuze uit verschillende betaalopties van doorslaggevend belang kan zijn bij hun keuze om op een baanaanbod in te gaan.
Het eerste wetgevingspakket in het kader van de uitwerking van het pensioenakkoord is in internetconsultatie gegaan. Het kabinet wil met het wetsvoorstel ‘Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen’ meer ruimte bieden voor keuzevrijheid in het pensioenstelsel.