In de kwestie Organon heeft de rechter geoordeeld dat afspraken moeten worden nagekomen. Meer eisen dan op schrift is gesteld, is volgens de voorzieningrechter niet mogelijk.
Een inmiddels uit dienst getreden werknemer heeft het relatiebeding uit zijn arbeidsovereenkomst overtreden. De ex-werkgever stelt dat vanwege overtreding van het relatiebeding de ex-werknemer op grond van het boetebeding uit de vaststellingsovereenkomst een boete van € 20.000 moet betalen.
Het feit dat een werknemer tijdens ziekte privéwerkzaamheden verricht rechtvaardigt niet automatisch een ontslag op staande voet. Onder omstandigheden kan dit wel leiden tot opschorting of stopzetting van het loon.
De Hoge Raad bevestigt het oordeel van de Centrale Raad van Beroep van 25 maart 2010 (LJN BM1502) dat een deelneemster aan ‘de Gouden Kooi’ recht heeft op een WW-uitkering, nadat zij door de kijkers van het tv-programma was weggestemd. Volgens de Hoge Raad heeft de Centrale Raad van Beroep op de juiste wijze geoordeeld dat de deelneemster werknemer was in de zin van artikel 3 WW.
Ambtenaren moeten dezelfde rechten en plichten krijgen als werknemers in het bedrijfsleven aldus Tweede Kamerleden Fatma Koser Kaya (D66) en Eddy van Hijum (CDA). Hiertoe gaat het tweetal een initiatiefwetsvoorstel indienen. De overheid kan ambtenaren dan makkelijker ontslaan zo schrijft De Volkskrant.
Werkgevers krijgen steeds meer vrijheid bij het ontslaan van medewerkers als het aan minister Kamp van Sociale Zaken ligt. Hij wil namelijk het ontslagrecht veranderen en hierdoor kunnen werkgevers voortaan vaste krachten ontslaan wanneer zij het werk goedkoper kunnen laten uitvoeren door flexwerkers.
Bijna 8 op de 10 ondernemingen staat zijn werknemers flexibiliteit toe, zowel voor wat betreft de werktijden als voor de werklocatie. Dit blijkt uit een wereldwijd onderzoek dat Regus bij 17.000 zakelijke respondenten liet uitvoeren. Nederland doet het daarin beter dan het internationale gemiddelde. Zo geeft slechts 12 procent van de Nederlandse respondenten aan dat er in zijn onderneming geen flexibiliteit qua werktijden of werklocatie wordt toegestaan.
De Commissie Wetsvoorstellen van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) is het er niet mee eens dat, als de Wet uniformering loonbegrip van kracht is, werkgevers niet langer sociale zekerheidspremies en -bijdragen kunnen verrekenen. De Orde waarschuwt ervoor dat vooral internationale ondernemingen het slachtoffer kunnen worden van hogere sociale lasten en extra administratieve rompslomp.
Er is eindelijk een datum gesteld waarop het Depotstelsel het stelsel van G-rekeningen gaat vervangen. De belastingdienst, de banken en het bedrijfsleven hebben afspraken gemaakt dat het Depotstelsel op 1 januari 2014 wordt ingevoerd. Voor de vervanging van het G-rekeningenstelsel is een overgangsperiode van een jaar afgesproken. Het G-rekeningstelsel vervalt dus op 1 januari 2015.
Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vindt dat werknemers in bepaalde gevallen rechten kunnen ontlenen aan het jaarlijkse Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Aan die rechten wordt wel de voorwaarde gesteld dat het vertrouwen dat de werknemer in de gegevens op zijn pensioenoverzicht heeft, gerechtvaardigd is. Alleen de rechter kan dat beoordelen.