43 procent van de Nederlandse werknemers doet mee aan een EK-poule op het werk. 35 procent zegt dat hierdoor de sfeer en de collegialiteit op de werkvloer toeneemt, maar 8 procent ergert zich juist aan de competitiedrang van hun collega’s. Dit blijkt uit onderzoek van NationaleVacaturebank onder 1000 respondenten.
Nederlandse topmanagers zijn somberder over het behalen van hun doelstellingen dan hun Europese collega’s. Het aantal managers op executive niveau dat een bonus ontvangt ligt op 61 procent, het laagste percentage sinds 2008. Dit is een afspiegeling van het minder wordende vertrouwen van het bedrijfsleven in de toekomst. De hoogte van de bonussen die zijn uitgekeerd, is de afgelopen jaren wel iets toegenomen. Dit blijkt uit salaris- en bonusonderzoek van Mercer.
In 64 procent van de Nederlandse bedrijven hangen camera’s. Bij een op de vijf van die bedrijven zijn geen afspraken gemaakt met de ondernemingsraad over het gebruik van de camerabeelden, hoewel dat wettelijk verplicht is. Dit blijkt uit onderzoek van De Groene Amsterdammer onder 254 ondernemingsraden.
De meeste werknemers weten niet hoe het afschaffen van de onbelaste reiskostenvergoeding uitpakt op hun portemonnee. Dat blijkt uit de ING Vraag van Vandaag onder gemiddeld 59.500 respondenten per dag. Een op de negen (11%) ondervraagden gaat er volgend jaar vaker door thuiswerken. De helft van de ondervraagden vindt dat de overheid moet meebetalen aan het woon-werkverkeer.
De kleine kruidenier op de hoek en grote complexe organisaties krijgen per 2013 een nieuwe NEN-norm (NEN 8112) voor bedrijfshulpverlening en ontruimingsplannen. Daaraan wordt onder begeleiding van NEN (het Nederlands Normalisatieinstituut) door de normcommissie 'Bedrijfshulpverlening' gewerkt.
Een nullijn voor de lonen in het bedrijfsleven is niet realistisch. Aldus directeur Hans van der Steen van werkgeversvereniging AWVN.
Het Portugese parlement heeft ingestemd met een wetsvoorstel om vier nationale feestdagen te schrappen.
Diverse bedrijven hebben te maken met de vergrijzing, zo ook de ANWB. Het bedrijf moet daarom serieus kijken naar aspecten als vitaliteit en inzetbaarheid. Als eerste aanzet heeft het bedrijf leefstijladvies ingevoerd en de medische keuring uitgebreid.
Bij het Catshuisoverleg wordt momenteel overwogen de onbelaste kilometervergoeding voor werknemers te verminderen. Waar ze nu nog 19 cent per kilometer voor woon-werkverkeer van hun baas vergoed krijgen, daalt dit mogelijk naar 14 cent.
Vorig jaar heeft het Bureau Beroepsziekten van de FNV (BBZ) twee miljoen euro aan schadeclaims voor werknemers met een beroepsziekte uit ‘het vuur gesleept’. Voor een gewone werknemer met een beroepsziekte is het bijna onmogelijk om zijn recht te halen aldus FNV-federatiebestuurder Leo Hartveld tijdens een BBZ-symposium in Amsterdam.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling