Is het een gouden regel in de (medische) hulpverlening om geen giften of bevoordelingen aan te nemen van degene tot wie de hulpverlener in een behandelingsrelatie staat? Een dokterspraktijk meende van wel en vroeg ontbinding van de arbeidsovereenkomst met een doktersassistente, nadat zij een gift van een patiënt in ontvangst had genomen.
Een Nederlandse keten van modezaken moet door tegenvallende resultaten reorganiseren en diverse filialen sluiten. Volgens de werkgever is een groot deel van de huidige situatie te wijten aan ‘onvoldoende geschiktheid’ van het personeel. Daarom moeten alle werknemers een test afleggen zodat de voor hun noodzakelijke persoonseigenschappen van medewerkers kunnen worden vastgesteld. Naar aanleiding van de uitslag van deze test wordt een werkneemster, die al 12 jaar in dienst is als storemanager, medegedeeld dat de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd.
Nadat V&D een werkneemster een schuldbekentenis laat ondertekenen waarin zij niet alleen een diefstal van goederen bekende maar ook erkende een schadevergoeding van € 115.500 aan werkgever schuldig te zijn, oordeelt de Rechtbank dat er sprake is van misbruik van omstandigheden.
In de Tweede Kamer wordt de financiële uitwerking van het begrotingsakkoord 2013, het Lenteakkoord, besproken. Hierbij komt ook het afschaffen van de onbelaste reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer aan de orde. De ANWB heeft de Kamerleden laten weten tegen deze maatregel te zijn.
Om uit te rekenen wat je als forens volgend jaar aan belasting gaat betalen op je reisvergoeding woon-werkverkeer heeft de ANWB de reiskostencheck geïntroduceerd. Volgens een woordvoerder wordt het veel gebruikt, vooral door automobilisten.
Teneinde kosten te besparen wil de werkgever de arbeidsvoorwaarden eenzijdig wijzigen op basis van zijn incorporatiebeding en doet een beroep op 7:613 BW. Dit verzoek wordt door de rechter afgewezen omdat de werkgever de noodzaak van de kostenverlaging onvoldoende heeft aangetoond. Anticiperen op mogelijke problemen kan niet gekwalificeerd worden als een zwaarwegend belang.
Art. 7:672 lid 6 BW bepaalt dat voor een werknemer alleen een langere opzegtermijn dan een maand mag worden overeengekomen als de opzegtermijn van de werkgever minstens twee keer zo lang is. Dit brengt echter niet met zich mee dat als een voor beide partijen gelijke opzegtermijn van meer dan een maand is overeengekomen, de opzegtermijn van de werkgever automatisch wordt verdubbeld.
Een financiële noodsituatie bij de werkgever laat onverlet dat hij zijn werknemers deugdelijk moet informeren over mogelijke gevolgen voor het voortbestaan van de arbeidsrelatie. Bij een dreigend faillissement wordt wel op een andere wijze invulling gegeven aan de informatieplicht. Dat de werknemer geacht wordt daags na een door de werkgever georganiseerde personeelsbijeenkomst een vaststellingsovereenkomst te tekenen, wordt niet als een schending van de informatieplicht aangemerkt.
De kans dat de omstreden reiskostenmaatregel waarbij belasting over de woon-werkverkeervergoeding moet worden betaald vanaf volgend jaar doorgang vindt, lijkt nihil. Vier van de vijf partijen nemen er afstand van aldus De Volkskrant.
Zelfstandig ondernemers blijken niet altijd goed op de hoogte te zijn van de risico’s en oorzaken van arbeidsongeschiktheid. Dit concludeert zzp-platform Myler dat in opdracht van verzekeraar GoedGenoeg onderzoek deed onder 2.445 zelfstandigen. Ook Platform Zelfstandige Ondernemers en FNV Zelfstandigen werkten mee aan het onderzoek.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling