In het eerste kwartaal van 2012 waren 162.000 ouderen aan het werk. 33.000 meer dan in het eerste kwartaal van 2011 zo blijkt volgens de Volkskrant uit cijfers van het CBS. Vooral zelfstandigen lijken langer door te werken.
Minister Kamp van SZW heeft van de Tweede Kamer akkoord gekregen om zijn wetsvoorstel voor een nieuwe, simpelere ontslagprocedure uit te werken. Wel moet hij daarbij open staan voor kritiek van werkgevers en vakbonden.
Ineen brief aan beide Kamers geeft staatssecretaris Weekers van Financiën een actualisatie van de budgettaire- en koopkrachteffecten van het invoeren van de Wet uniformering loonbegrip (WUL) per 1 januari 2013. In de brief meldt hij ook dat de jaaropgaaf 2013 met een aantal gegevens wordt uitgebreid.
U mag vanaf 1 juli 2012 camerabeelden langer bewaren zonder voorafgaande melding aan het College bescherming persoonsgegevens (CBP). De bewaartermijn is per 1 juli 2012 van 24 uur naar vier weken verlengd. U heeft dus nu meer tijd aangifte te doen, als er op de werkplek strafbare feiten zijn vastgelegd.
Er wordt niet gerommeld aan de instellingsgrens voor ondernemingsraden. Die blijft op 50 werknemers staan. Tweede Kamerlid Ziengs (VVD) had liever gezien dat de instellingsgrens zou worden verhoogd naar 100 werknemers, met als doel kostenbesparing voor de werkgevers.
Overheidsdiensten en bedrijven zijn zich bewuster van de noodzaak om hun werknemers te beschermen tegen agressie en geweld. Dat blijkt uit een rapport van de Inspectie SZW. De inspectie controleerde tussen 2010 en 2012 onder andere bij het openbaar vervoer, gevangenissen, gemeentelijke loketten, horeca en tankstations.
De files nemen met 10 tot 15 procent af door de forensentaks, vastgelegd in het Lenteakkoord zo blijkt uit een doorberekening van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) zo meldt de Volkskrant.
Demissionair staatssecretaris Frans Weekers van Financiën heeft een besluit herzien over de verruiming van de voorwaarden voor de vrijwillige voortzetting van de pensioenopbouw na ontslag tot maximaal tien jaar. Het besluit is herzien in verband met de uitspraak van de Hoge Raad van 26 november 2010.
HR speelt in Nederland een grote rol in beslissingen over het wagenparkbeleid. Daarnaast wordt de auto van de zaak in Nederland relatief vaak gezien als onderdeel van de arbeidsvoorwaarden. Dit in tegenstelling tot andere Europese landen zo blijkt uit de barometer van het Corporate Vehicle Observatory (CVO), opgericht door Arval.
Op de ranglijst van secundaire arbeidsvoorwaarden als percentage van het totale arbeidspakket, staat Nederland op de 36e positie. Dit blijkt uit onderzoek van Hay Group, de studie vergelijkt het gemiddelde loon van meer dan 12 miljoen werknemers binnen 16.500 organisaties verspreid over 58 landen. Dit terwijl secundaire arbeidsvoorwaarden steeds belangrijker worden en inzicht hierin voordeel kan opleveren.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling