De VAR-verklaring moet worden vervangen en een wettelijke definitie van het begrip zzp'er is daarbij overbodig aldus staatssecretaris Frans Weekers van Financiën.
Ondernemersorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland zijn tevreden over de terugdringing van het begrotingstekort in 2013 tot onder de drie procent. In reactie op de Miljoenennota stellen zij dat dit nodig is om de financiële stabiliteit van Nederland veilig te stellen.
De helft van de OR-leden(49 procent) is van mening dat het zitting nemen in de OR slecht is voor je loopbaan. In de non-profit ligt dat percentage nog wat hoger (55 procent), in het bedrijfsleven wat lager (40 procent).
Een groot gedeelte van de 55-plussers voelt zich niet meer welkom en afgedankt op de arbeidsmarkt. Dit is de conclusie van een onderzoek onder 5.286 senioren door het televisie programma Debat op 2, in samenwerking met ouderenorganisaties ANBO en Unie KBO.
De Koninklijke BDU heeft de jaarlijkse SNPI Award voor duurzaam aandeelhouderschap ontvangen. “Dit is het nieuwe organiseren van je werk, de organisatie als een stukje van jezelf. Dit past in de huidige tijd waarin mensen samen stappen durven nemen,” aldus juryvoorzitter Jaap Jongejan, voormalig voorzitter van CNV Vakmensen en directeur van SBI training en advies.
De nieuwe Tweede Kamer krijgt de mogelijkheid om de geplande forensentaks gemakkelijk af te schaffen. Het huidige kabinet is van plan om het belasten van de reiskostenvergoeding in een aparte wet te regelen. Als het plan geen deel uitmaakt van het Belastingplan 2013 maar als een wet wordt ingevoerd kan deze simpel worden weggestemd door de nieuwe Tweede Kamer, zo meldt De Volkskrant.
De Nederlandse samenleving kan de uitdaging van de vergrijzing goed aan op voorwaarde dat we bereid en in staat zijn een aantal veranderingen en vernieuwingen door te voeren zo laat de studie 'Het succes van de vergrijzing' van TNO en het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) zien.
Onder twee voorwaarden mag een werknemer met vervroegd pensioen gaan, als hij zijn ‘verlofstuwmeer’ opneemt en vervolgens ook zijn levenslooptegoed aanspreekt. De heffing voor de regeling voor vervroegd uittreden (RVU) is dan voor hem niet van toepassing.
Een werknemer is op staande voet ontslagen omdat hij op zodanige wijze onder invloed van alcohol was, dat er sprake was van alcoholmisbruik. De werknemer heeft nagelaten zich te laten onderzoeken door de bedrijfsarts of huisarts.
Een drukkerij vraagt vanwege bedrijfseconomische redenen een ontslagvergunning aan voor haar werknemer. Het UWV verleent de drukkerij de vergunning om de arbeidsovereenkomst op te zeggen. De werknemer verzoekt het UWV een herstelbeschikking af te geven, omdat - in tegenstelling tot wat het UWV heeft vermeld - hij wel degelijk verweer heeft gevoerd. Het standpunt van het UWV blijft ongewijzigd, maar is in de herstelbeschikking wel ingegaan op het verweer van de werknemer.
Wat doe je als een medewerker niet goed functioneert en welke vormen van verlof zijn er? Wil je je kennis up-to-date houden? Volg deze training en leer in twee ochtenden alle ins en outs over arbeidsrecht in de dagelijkse HR-praktijk.