Een naaister sluit met haar werkgever – een naaiatelier – vanwege bedrijfseconomische redenen een overeenkomst tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst. De afspraak houdt in dat de werkneemster tegen minder uren werk blijft verrichten. Voorafgaand aan de ingangsdatum vraagt de werkgever een ontslagvergunning aan om de arbeidsovereenkomst in het geheel te beëindigen. Het UWV verleent toestemming en de werkgever zegt de arbeidsovereenkomst op. De werkneemster start een kennelijk onredelijk ontslagprocedure voor een schadevergoeding.
Een werknemer, bij wie eind 2003 schizofrenie is vastgesteld, verschijnt na zijn vakantie op 1 maart 2004 niet op het werk. Nadat hij telefonisch geen gehoor kreeg, heeft de werkgever vervolgens de werknemer bij brief van 2 maart gesommeerd om op 3 maart 2004 op het werk te verschijnen. Als de werknemer niet verschijnt, roept de werkgever hem per koerier op om de volgende dag alsnog naar het werk te komen. Als de werknemer ook dan niet komt opdagen, ontslaat de werkgever hem op staande voet.
Nederlandse werknemers nemen het niet zo nauw met de hygiëne op kantoor. Ruim de helft maakt zijn toetsenbord, muis of telefoon nooit schoon en heeft wel eens ongedierte aangetroffen op kantoor. Dit blijkt uit onderzoek van NationaleVacaturebank onder ruim 1000 respondenten.
Als niemand in de (semi)publieke sector meer dan een minister mag verdienen, dan moeten 4000 tot 5000 mensen loon inleveren. Dat zegt minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken in De Volkskrant.
Steeds meer bedrijven raken betrokken bij de financiële problemen van hun personeel, met vergaande financiële gevolgen voor het bedrijf zelf. Dit blijkt uit een peiling die het Nibud heeft gehouden in samenwerking met Divosa (koepelorganisatie van directeuren van sociale diensten in Nederland).
Veel werkgevers zijn op zoek naar nieuwe vormen voor hun cao-overleg. Vooral bij ondernemingen die met vakbonden onderhandelen, leeft de wens om méér werknemers te betrekken bij de arbeidsvoorwaardenvorming. Dit blijkt uit onderzoek van werkgeversvereniging AWVN onder het Nederlandse bedrijfsleven dat vandaag werd gepubliceerd. AWVN is de belangrijkste adviseur van werkgevers bij onderhandelingen over arbeidsvoorwaarden.
Het wetsvoorstel Werken naar Vermogen wordt vervangen door een nieuwe Participatiewet, in te voeren op 1 januari 2014. Het kabinet ontwerpt een quotumregeling van 5 procent voor het in dienst nemen van arbeidsgehandicapten door grotere werkgevers. Sommige bedrijven ontwikkelen al initiatieven om kwetsbare groepen naar de arbeidsmarkt te leiden. Wat is hun ervaring?
Het voorstel van staatsecretaris Paul de Krom om het voor werkgevers moeilijker te maken om personeel van buiten de Europese Unie in te huren, gaat niet werken. Dat zegt advocaat Mark Uilhoorn, specialist in arbeidsrelaties en arbeidsvoorwaarden.
Het is verbazingwekkend dat juist de route via de kantonrechter vervalt en de procedure bij het UWV blijft bestaan. De route via de rechter is veel slagvaardiger en sneller. Dat stellen twee juristen in een reactie op het eerder deze week gepresenteerde regeerakkoord.
Scheepsbouwer IHC Merwede heeft nog geen boetes opgelegd aan medewerkers die buiten de pauze een sigaret roken. Wel zijn er al enkele waarschuwingen gegeven. Dat zegt Paul de Krom van sociale zaken in een reactie op schriftelijke vragen van het CDA.