Het voorstel van minister Henk Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om arbeidscontracten te verlengen, is niet met hoerageroep door de Tweede Kamer ontvangen. Kamp stelt een tussensoort arbeidscontract voor: tussen een kort tijdelijk contract en een vast contract komt een tijdelijk contract van vier tot maximaal tien jaar.
Veel vrouwen werken door nadat ze hun eerste kind krijgen. Gelijktijdig werken en voor een kind zorgen gaat echter veel vrouwen niet gemakkelijk af. Het is daarom belangrijk om deze werknemers goed voor te lichten en te begeleiden voor en tijdens een zwangerschapsverlof.
Als het aan jongeren lag, zouden zij zelf hun pensioenfonds kiezen. Dit is de uitkomst van een onderzoek van het tv-programma Debat op 2 van KRO/NCRV. Van de ruim 1.000 aan het onderzoek deelnemende werknemers van 21 tot 40 jaar wil twee derde zelf zijn pensioenfonds kiezen en zou 48 procent dat, als zij nu de gelegenheid hadden, direct doen.
Werknemers in sectoren die veel handel drijven met het buitenland of die werkzaam zijn in bedrijven met veel buitenlandse medewerkers worden mogelijk beperkt in hun stakingsrecht. De Europese Commissie beslist op 8 februari over een voorgestelde beperking van het stakingsrecht die ook op Nederland van invloed is.
De aanvullende werkbonus treedt in 2017 vervroegd in werking. In 2017 hebben alleen 58-jarige werknemers recht op de bonus, in 2018 58- en 59-jarigen en in 2023 hebben alle werknemers tussen de 58 en 64 jaar recht op de aanvullende werkbonus. Dit blijkt uit een notitie van het Centraal Planbureau (CPB).
Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) wil dat het minimumloon ook voor zzp’ers gaat gelden. Veel van hen werken op basis van een overeenkomst van opdracht (OVO), waardoor zij onder het minimumloon verloond kunnen worden. Veel zzp’ers zien Kamps plan niet zo zitten.
De stijging van de cao-lonen was ook in 2011 gematigd. Net als in 2010 zijn de cao-lonen met gemiddeld 1,3 procent gestegen zo blijkt uit cijfers van het CBS.
Meer dan de helft van de Nederlanders wil graag zelfstandig aan de slag. Vooral jongeren en hogeropgeleiden. Dit blijkt uit Het Nationale Werkonderzoek van JobTrack.nl onder 28.153 respondenten.
Halverwege dit jaar stopt het BPM-voordeel op zuinige auto's en worden de normen voor de lage bijtellingscategorieën aangescherpt. Tegelijkertijd gaan werkgevers steeds vaker autokosten doorberekenen voor privékilometers.
Hoogopgeleide werknemers die een deel van hun werk thuis verrichten, zijn daar in grote meerderheid bijzonder positief over. 77 procent van hen kan zich thuis (veel) beter concentreren; slechts 16 procent laat zich thuis wel eens afleiden door privézaken. Bijna vier op de vijf vindt bovendien de werk-privébalans duidelijk verbeterd (geen gedoe over kinderen uit school halen).
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling