Werknemers die zich vier keer per jaar of vaker voor korte tijd ziek melden, vervallen in de vier jaar daarna vaak in langdurig ziekteverzuim.
Door de crisis is duidelijk geworden dat er onvoldoende gebruik is gemaakt van flexibele arbeid. In het ABN AMRO sectorrapport ‘Human Capital in de 21e Eeuw’ wordt in vier scenario’s beschreven hoe de markt hier beter op kan inspelen.
Vergaderingen verlopen beter en plezieriger bij een vergaderinrichting die is aangepast aan het doel van de vergadering. Dit blijkt uit onderzoek van TNO naar het effect van verschillende vergaderopstellingen.
Een meerderheid van de Nederlanders overweegt om in hun laatste werkjaren met deeltijdpensioen te gaan. Slechts negen procent van de bevolking is bereid om langer door te werken na hun 65e zo blijkt uit onderzoek van TNS Nipo.
De strakke negen tot vijf-cultuur is achterhaald. Steeds vaker hebben werknemers in bedrijven geen vaste werktijden. Wist u dat werkroosters dan een must zijn en een belangrijk onderdeel van de administratie vormen?
De regelingen voor kortdurend zorgverlof gaan op de schop. Minister Donner van Sociale Zaken wil in 2010 met een nieuw wetsvoorstel komen dat de modernisering van verlof en arbeidstijden zal regelen. Werkgeversorganisatie VNO-NCW juicht de stroomlijning van de verlofregelingen toe, maar is het niet helemaal eens met de uitwerking van de beleidsnota.
De verhoging van de fiscale bijtelling op zogenoemde youngtimers - auto's tussen de 15 en 25 jaar oud - wordt aangepast. De voorgestelde verhoging viel bij ondernemers en werkgeversorganisaties niet in de smaak. De regeling wordt verzacht door de bijtelling te baseren op de dagwaarde en niet op de cataloguswaarde.
Om te voorkomen dat uw werknemers iets overkomt op het werk, bent u verplicht om preventieve maatregelen te nemen. Er is nu een methode ontwikkeld om veilgheidsmankementen in gebouwen vooraf - op virtuele wijze - in het bouwplan op te sporen.
Als het aan minister Donner (Sociale Zaken) ligt moeten werknemers in de toekomst makkelijker verlof kunnen opnemen om te zorgen voor hun kinderen en naasten. De huidige regelgeving staat dit nu nog in de weg.
Jonge vrouwen werken vaker 's avonds, 's nachts of in het weekend dan jonge mannen. In de leeftijdsgroep boven de 25 jaar is dat juist omgekeerd, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over vorig jaar.