Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) lanceert de Facebook-actie Lekker geregeld. Dit is een campagne voor jongeren tussen de 13 en 23 jaar met of op zoek naar vakantiewerk of een bijbaan. Het doel ervan is hen op een interactieve manier te informeren over hun rechten en plichten als werknemer.
Een maatregel in het Nederlandse Stabiliteitsprogramma, die ondernemers hard zal treffen, is het deels afschuiven van de financiering van WW-uitkeringen van Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) naar de werkgever. De WW-premie gaat in 2013 alvast omhoog. In 2014 komen de eerste zes maanden WW op het conto van werkgevers.
De verklaringen van het betalingsgedrag voor inleners- en ketenaansprakelijkheid staan voortaan digitaal klaar in het persoonlijk domein van de ondernemer. Dit blijkt uit de Kamerbrief van staatssecretaris Weekers (Financiën) aan de Tweede Kamer over de vereenvoudiging van de regelgeving en de uitvoering van de Belastingdienst.
Bij tienduizenden spaarders is een brief bezorgd om hen te informeren over het vervangen van de levensloopregeling door de vitaliteitregeling. Hoe zit het nu precies met deze verandering?
Minister Henk Kamp van Sociale Zaken wil een brede discussie over flexibele arbeid. De minister is bezig met een voorstel waarmee de mogelijkheden voor werknemers verruimd worden om onder een tijdelijk contract te werken. Daarnaast wil hij ook kijken naar alternatieve manieren om de arbeidsmarkt beter te laten werken.
Een werknemer wordt door zijn ex-werkgever beschuldigd van het schenden van een relatie- en geheimhoudingsbeding. De werknemer is het niet eens met de door de kantonrechter bepaalde boete. Van schending is volgens de werknemer geen sprake omdat hij de arbeidsovereenkomst alleen heeft geparafeerd en niet heeft ondertekend met een handtekening.
Een IT-medewerker verricht zijn werkzaamheden op locatie bij klanten en heeft daardoor rechtstreeks toegang tot nagenoeg alle systemen, bestanden en informatie van die klanten. Wanneer bij de betreffende medewerker thuis een hennepkwekerij wordt ontdekt, verleent zijn werkgever hem ontslag op staande voet. De IT-medewerker stapt naar de rechter en vordert wedertewerkstelling en doorbetaling van zijn salaris.
Een werkneemster in de kinderopvang wordt – naar aanleiding van een conflict met haar collega – tijdelijk geplaatst in een invalpool in afwachting van een definitieve overplaatsing naar een andere locatie. Omdat de werkneemster deze overplaatsing niet accepteert en daarom niet werkt, stopt de werkgever de loonbetaling. In kort geding voert de werkneemster aan dat zij het eenzijdige voorstel om op een andere locatie te werken niet hoeft te accepteren. Zij vordert loonbetaling en tewerkstelling op haar eigen locatie.
Een werknemer zegt zijn arbeidsovereenkomst op en start een concurrerende onderneming. De ex-werkgever vindt dat schending van het overeengekomen concurrentiebeding. De werknemer stelt dat hij niet aan het concurrentiebeding is gebonden. Het beding was slechts opgenomen in de eerste arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd en niet expliciet in de latere, verlengde arbeidsovereenkomsten.
Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil de loondoorbetalingsplicht bij zieke 65-plussers verkorten. De minister gaat daarvoor een wetsvoorstel indienen. Daarnaast wordt ook de ontslagtermijn voor 65-plussers korter. In augustus jl. maakte Kamp aan de Tweede Kamer bekend dat hij maatregelen wil nemen om enerzijds ouderen te stimuleren langer te blijven werken en anderzijds het in dienst houden en nemen van ouderen aantrekkelijk te maken.