De recreatiesector is een nieuwe cao overeengekomen. Een van de behaalde resultaten is de instelling van een thema-werkgroep ‘zelfroostering’.
Het aantal werknemers dat minder verdient dan het wettelijk minimumloon (WML) is gedaald van 0,6 procent in 2004 naar 0,3 procent in 2006. Hierbij gaat het om zo’n 20.000 werknemers. Het brutoloon van onderbetaalde werknemers is ongeveer 9 procent lager dan het brutoloon waar ze recht op hebben. In 2004 was dit nog 13 procent.
Vanaf 1 juli is het voor gemeenten goedkoper om ambtenaren die ondermaats presteren te ontslaan. Dit is het gevolg van een akkoord tussen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de vakbonden AbvaKabo, FNV, CNV en CMHF.
De Centrale Raad van Beroep moest oordelen over de vraag of een VUT-uitkering kan worden aangemerkt als ouderdomspensioen in de zin van artikel 34 van de WW en of om die reden gekort moet worden op de uitkering.
Als het aan het CDA ligt worden bedrijven die zaken doen met bonafide uitzendbureaus gevrijwaard van risicoaansprakelijkheid. Als het uitzendbureau toch onbetrouwbaar blijkt te zijn, hoeven de bedrijven geen naheffingen van de fiscus te betalen of claims wegens niet afgedragen loon.
Werkgeversorganisaties meldden onlangs dat zij het huidige pensioenstelsel willen veranderen. CNV vindt het te grote ingrepen en is fel gekant tegen de plannen.
Overwerk moet op basis van vrijwilligheid plaatsvinden. En deeltijders die structureel overwerken moeten de mogelijkheid krijgen hun aantal arbeidsuren uit te breiden. FNV Bondgenoten wil hierover in cao’s afspraken maken met werkgevers.
Een werkneemster komt op 1 juni 2000 voor onbepaalde tijd in dienst, op basis van de toenmalige subsidieregeling voor in- en doorstroombanen voor langdurig werklozen (ID-subsidieregeling). In de aanstellingsbrief is de ontbindende voorwaarde opgenomen dat de arbeidsovereenkomst van rechtswege eindigt als de ID-subsidieregeling wordt ingetrokken, verlaagd of gewijzigd. Als de gemeente per 1 januari 2009 de ID-subsidieregeling eindigt, staakt de werkgever de salarisbetalingen.
Een ICT-medewerker van een scholengemeenschap heeft 2 van 55 overbodig geworden computers voor € 125 per stuk te koop aangeboden op Marktplaats. De werkgever had de computers echter bestemd voor goede doelen. De werknemer wordt geschorst omdat hij zonder toestemming computers heeft aangeboden via het internet met als kennelijk doel om deze computers te gelde te maken en de opbrengst voor zichzelf te houden. De werkgever wil de arbeidsovereenkomst via de rechter laten ontbinden.
Per 1 januari 2013 gaan werknemers 175 euro en werkgevers 350 euro voor een deskundigenoordeel bij Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen |(UWV) betalen. Een forse verhoging, want nu rekent UWV voor een ‘second opinion’ voor zowel werknemers als werkgevers slechts 50 euro.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling