Onderzoek van het EIM in opdracht van MKB-Nederland en Delta Lloyd, laat tot 2014 een sterke jaarlijkse stijging van de pensioenpremie voor werkgevers zien. Als de stijging doorzet kan dat volgens MKB-Nederland een belemmering vormen voor economisch herstel.
Staatssecretaris Sharon Dijksma van Onderwijs heeft vorig jaar 470 miljoen meer aan kinderopvang moeten uitgeven dan verwacht. Dat heeft zij maandag aan de Tweede Kamer laten weten. Op Prinsjesdag in september ging Dijksma nog uit van een tegenvaller van 300 miljoen. De tegenvaller is te wijten aan de enorme groei van de kinderopvang, zo meldt Sp!ts.
Minister Donner verwacht niet dat het aantal jonggehandicapten met een uitkering (Wajongers) binnen tien tot vijftien jaar zal stijgen tot een half miljoen. De voorspelde groei tot een half miljoen zal volgens hem veel later intreden. “Mogelijk in 2050, maar dan is het nog onaanvaardbaar, gewoon uit maatschappelijk oogpunt”, aldus de minister zaterdagavond in een uitzending van Nova. Zo meldt Szw.nl.
De vakbewegingen kunnen zich niet helemaal in het regeerakkoord vinden. ‘Goede punten zijn onder meer de inkomensafhankelijke zorgpremie en de aanpak van problemen op de woningmarkt. Het ontslagrecht roept echter vragen op.’
De rol van de huidige babyboomgeneratie op de arbeidsmarkt is nog lang niet uitgespeeld. Sterker: fitte 65-plussers zouden wel eens de werknemers van de toekomst kunnen worden. Dat stelt payrollonderneming Please Payroll naar aanleiding van de toenemende vraag van opdrachtgevers naar oudere werknemers.
Een proef waarbij groepen samenwerkende bedrijven werknemers herplaatsen die met ontslag bedreigd worden, is succesvol. Van de 650 werknemers van wie de baan op de tocht stond, hebben er nu al meer dan de helft een nieuwe baas: 340. Het gaat vooral om oudere werknemers. Dit blijkt uit de Tussenrapportage Experimenten Van Werk Naar Werk, die minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Ruim één derde van de Nederlandse HR-top verwacht dat de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd een negatief gevolg heeft op organisaties. Daarbij stelt 55 procent van de HR-top nog niet klaar te zijn voor de vergrijzing van de beroepsbevolking. Dat blijkt uit onderzoek van Harvey Nash, een Recruitment en Outsourcing dienstverlener.
Het aantal gepensioneerden is in 2011 voor het eerst gestegen tot boven de 3 miljoen. Hiermee is bijna een op de vijf Nederlanders met pensioen zo blijkt uit cijfers van het CBS. Doordat werknemers langer zijn gaan doorwerken is het aandeel gepensioneerden van 55 tot 65 jaar sinds 2006 afgenomen.
In 2011 gingen ruim 75.000 werknemers met pensioen. De gemiddelde leeftijd waarop werknemers met pensioen gingen, is opgelopen tot ruim 63 jaar. En ook steeds meer werknemers gaan op of na hun 65e met pensioen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.
Collega’s die elkaar regelmatig aanraken zijn productiever op het werk. Iemand meteen om de hals vliegen hoeft niet per se, ook een handdruk of een schouderklop werkt. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Californië.