Met ingang van 2007 is de herziening van de Arbowet een feit. Het doel? De veiligheid en de gezondheid op de werkvloer verbeteren. Werkgevers en werknemers krijgen hierin meer verantwoordelijkheid.
Het is inmiddels goed doorgedrongen tot de top van het bedrijf: werknemers die voldoende bewegen en gezond eten zijn minder vaak en korter ziek, productiever en tevredener. Vitaliteit van het personeel is bij veel organisaties dan ook vast onderdeel van het bedrijfsbeleid geworden. Hieronder een top 10 van tips voor een succesvol gezondheidsbeleid.
Veel werknemers kijken al reikhalzend uit naar hun welverdiende vakantie. Er wordt daarom ook weer met smart gewacht op het jaarlijkse vakantiegeld. Aan u de taak om te zorgen dat de uitbetaling ook dit jaar weer soepel verloopt.
Sporten is gezond. Veel werkgevers stimuleren hun werknemers dan ook om regelmatig te sporten. Maar wat als de sport erg blessuregevoelig is en een werknemer daarom veel verzuimt? Een overzicht van de maatregelen die u als werkgever kunt nemen.
Het lijkt steeds vaker voor te komen dat werknemers na hun 65e jaar nog willen blijven werken. Dit lijkt een gevolg te zijn van het feit dat werknemers gezondheidstechnisch in staat zijn langer te blijven werken: ze willen het niet alleen, ze kunnen het ook. Ook van werkgeverszijde bestaat soms de wens een ervaren en betrouwbare kracht die 65 jaar is geworden (nog) langer in dienst te houden. De vraag rijst waar de werkgever rekening mee moet houden bij het voortzetten of aangaan van een arbeidsovereenkomst met een werknemer die de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt.
Het Haagse hof neemt voortaan de kantonrechtersformule verminderd met 30 procent als uitgangspunt bij 'kennelijk onredelijk' ontslagzaken. Wanneer is een ontslag kennelijk onredelijk?
Voor veel werknemers ligt de vakantie weer in het verschiet. Er zullen dus de komende tijd weer veel vrije dagen opgenomen worden. Aan u de taak om de administratie hiervan bij te houden. Daarom is het goed dat u weet wat de regels zijn rondom vakantiedagen.
Morren aan het ontslagstelsel. De spanningen liepen er vorig jaar nog hoog over op tussen de coalitiepartners. De Kring van Kantonrechters kwam onlangs met een ‘update’ van de alomtegenwoordige kantonrechtersformule. Hoewel er nog geen praktijkervaring mee is opgedaan, lijkt de aanpassing verstrekkende gevolgen te hebben voor werkgevers en werknemers.
Het concurrentiebeding stond onlangs vol in de spotlights vanwege een mogelijk vergaande wetswijziging. Hoewel het wetsvoorstel uiteindelijk in de Eerste Kamer sneuvelde, blijft het onderwerp een heet hangijzer. Zeker in tijden van een krappe arbeidsmarkt. Alle valkuilen voor u op een rij.
Werknemers werken het liefst 25 tot 28 uur, zo blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA). Dat is minder dan het aantal uren dat ze nu werken. Welke rechten en plichten hebben werknemers en werkgevers volgens de Wet Aanpassing Arbeidsduur (WAA)?
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling