TNO betaalt tien jaar een variabele bonus aan een medewerker. De individuele bonusregeling wil TNO via een afbouwregeling afschaffen. Reden is de wens tot een uniform salaris- en beloningssysteem te komen. Ook beroept TNO zich als semi-publieke instelling op de maatschappelijke en juridische discussie over bonussen.
Kabelfabrikant Draka had in november 2012 een reorganisatie aangekondigd als gevolg waarvan ongeveer vijftien arbeidsplaatsen zouden komen te vervallen. De werknemers van Draka waren het niet eens met de reorganisatie en kondigden bij monde van de FNV aan dat zij op 20 februari 2013 in grote getale het werk zouden neerleggen. Draka vorderde in kort geding een verbod op deze staking.
Werkgevers hoeven geen crisisheffing te betalen over loon dat voortvloeit uit de opname uit een levensloopregeling. Staatssecretaris Weekers van Financiƫn heeft dit bekend gemaakt.
De werkkostenregeling (WKR) moet aantrekkelijker worden voor het mkb. Hiertoe wil staatssecretaris Frans Weekers van Financiƫn de regeling vereenvoudigen. De komende weken krijgt het bedrijfsleven de verbetermogelijkheden voorgelegd. Om helderheid en voldoende voorbereidingstijd te bieden, verlengt de staatssecretaris de keuzeperiode tot 1 januari 2015.
De pseudo-eindheffing over hogere inkomens in 2012 is toch niet eenmalig. In het meest recente bezuinigingspakket (aanvullende maatregelen) staat namelijk dat de crisisheffing ook in 2014 (over lonen van 150.000 euro en meer) geldt.
De werkgeversvereniging AWVN voorspelt een loonstijging van minder dan 1,5 procent in 2013. Dat is lager dan de 1,75 procent waarmee het CPB rekent.
In de Wet op de loonbelasting (Wet LB) is een aantal uitzonderingen opgenomen, waardoor bijvoorbeeld thuiswerkers in de meeste gevallen vanzelf als werknemer worden aangemerkt. Er bestaat binnen de Wet LB ook een regeling waardoor iemand die arbeid verricht en een beloning ontvangt vrijwillig als werknemer kan worden aangemerkt, de zogenoemde opting-in-regeling. Er is dan sprake van een facultatieve dienstbetrekking.
Nu er een akkoord is tussen de sociale partners over doorwerken na het 65e jaar, zal een nieuw kabinet zich gaan buigen over deze kwestie. Doorwerken na het 65e jaar is overigens nu al mogelijk, maar daar zitten wel haken en ogen aan.
Veel werkgevers hebben behoefte aan een flexibel personeelsbestand. De arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd kan daarbij een nuttig instrument zijn.
Een nieuwe werknemer claimt het resterende ouderschapsverlof dat hij niet bij zijn vorige werkgever heeft genoten. Is dat correct?