Er was al jaren sprake van, maar nu wordt het een feit. Op 1 juli volgend jaar maakt de Belastingdienst een aanvang met het wisselen van G-rekeningen naar een depot. Uiterlijk op 1 juli 2015 moeten werkgevers deze overstap hebben gemaakt.
Ondanks een veelheid aan campagnes om flexibeler te gaan werken, is de plek bij de werkgever op kantoor nog steeds de norm. Veel mensen (44 procent) werken nooit op een andere locatie dan op één van de kantoren van hun organisatie. Slechts een vijfde van de werknemers zegt hoofdzakelijk vanuit andere locaties te werken dan vanuit het bedrijf zelf. Thuiswerken is volgens de helft van de werknemers niet productief.
Het kabinet is tot de slotsom gekomen dat wijzigingsvoorstellen noodzakelijk zijn om te komen tot een zinnige hervatting van de behandeling van de pensioenvoorstellen in de Eerste Kamer.
Bij loonbeslag is de beslagvrije voet van groot belang. Dit is het gedeelte, dat vrijgesteld is van beslag, zodat de noodzakelijke boodschappen en de huur betaald kunnen worden. "Vaak blijkt de beslagvrije voet te laag vastgesteld," constateert de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer.
De gemiddelde loonstijging komt dichter in de buurt van inflatie. Dit komt doordat het CPB voor 2014 een lagere inflatie raamt (2 procent) dan voor 2013 (2,75 procent). Daarnaast is de gemiddelde loonstijging iets toegenomen (van 1,4 procent in september naar 1,6 procent in oktober) zo meldt werkgeversvereniging AWVN.
Nederlandse werknemers willen best een deel van hun salaris inleveren als zij daarvoor een grotere leaseauto, een beter pensioen of een inhoudelijk interessantere baan terugkrijgen. Meer dan 41 procent van de werknemers zou voor die laatste optie zelfs 4,1 procent van hun nettosalaris inleveren. Dat blijkt uit het Nationaal Salaris Onderzoek van Intermediair onder ruim 109.000 Nederlanders. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met Nyenrode Business Universiteit.
13,2 procent van de ondervraagde Nederlandse werknemers houdt het komende jaar zeker rekening met een loonsverhoging hoger dan de inflatiecorrectie en 33,8 procent denkt dat het beide kanten op kan. Dit blijkt uit de Pay Optimism Scale 2013 onder 1.020 respondenten wereldwijd van HR-dienstverlener NGA Human Resources.
Het totale aantal beroepsziektemeldingen was in 2012 lager dan in 2011. De bouw vertoont het laagste aantal beroepsziekten sinds de voorgaande drie jaren. Dit blijkt uit ‘Kerncijfers Beroepsziekten 2013’ van het Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid/ Nederlands Centrum voor Beroepsziekten AMC.
Om flexmedewerkers een stapje meer te laten zetten en voor langere tijd aan je te binden is de leidinggevende cruciaal zo blijkt uit het afstudeeronderzoek Strategisch HRM van Judith Anne van Delft.
Het wetsvoorstel Gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA) is aan de Tweede Kamer aangeboden. De GVVA is een vergunning die vreemdelingen van buiten de EU, EER en Zwitserland recht geeft in Nederland te verblijven en te werken voor een periode langer dan drie maanden.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling