Als een werknemer onder het sociaalverzekeringsstelsel van een ander land valt, moet het belastbare loon naar Nederlandse fiscale maatstaven worden berekend. Hoe u dat kunt berekenen staat in het op 7 april j.l. gepubliceerde, geactualiseerd besluit van 7 april 2009.
Werkgevers hebben geen flauw benul welke enorme gevolgen de wijzigingen in de Wet werk en zekerheid voor hen heeft. Boetes, kennisverlies en juridische kosten hangen ondernemers massaal boven het hoofd. Dit voorziet Roeland Hartman, partner en advocaat arbeidsrecht bij Legal experience.
Het ongevalsrisico onder uitzendkrachten is door meer aandacht voor gezond en veilig werken weliswaar gedaald, maar het ongevalspercentage van uitzendkrachten is nog steeds hoger dan van vaste werknemers. De werkgroep Arbeid en Gezondheid van de Stichting van de Arbeid heeft daarom de Handreiking uitzendwerk geactualiseerd.
Laat u een oproepkracht in het kader van de voorovereenkomst regelmatig werk verrichten, dan geldt een andere situatie dan wanneer u een overeenkomst sluit met een vrijblijvend karakter. Een voorovereenkomst is geen arbeidsovereenkomst, maar kan dat wel worden. Bij ontslag kan de oproepkracht dan een beroep doen op rechtsvermoeden.
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil dat de loonkosten van werknemers uit lagere loonschalen op termijn omlaag gaan. Personeel aantrekken wordt dan voor ondernemers goedkoper en mensen komen eerder aan de slag.
De Eerste Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft besloten om voorrang te geven aan drie wetsvoorstellen zodat de Eerste Kamer deze nog voor het zomerreces op 1 juli 2014 kan behandelen: de Wet Werk en Zekerheid, de Invoeringswet Participatiewet en de Wet Werk en Bijstand.
Drie op de tien MKB bedrijven geeft aan dat de uitbetaling van personeelskosten zoals vakantiegeld wel eens liquiditeitsproblemen veroorzaken. Bedrijven geven aan in zo'n geval een beroep te hebben gedaan op de bank voor een extra lening of krediet om de personeelskosten te kunnen betalen.
De Europese Commissie (EC) heeft kenbaar gemaakt dat de huidige invulling van het per 1 januari 2012 ingevoerde 150 km-criterium voor de 30 procent regeling in strijd is met het vrije verkeer van werknemers.
Salarisgegevens uitwisselen met de overheid is al jaren gestandaardiseerd. Via de aangifte loonheffing komen gegevens in de centrale polisadministratie bij UWV terecht als bron voor meerdere registraties. Toch kan de Belastingdienst een deel van de gegevens niet verwerken.
Wensmoeders met een kind dankzij een draagmoederschapsovereenkomst, hebben op basis van het EU-recht geen recht op bevallingsverlof, adoptieverlof of een gelijkwaardig betaald verlof.