Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) heeft vrijdag in Nieuwspoort de wet gepresenteerd die een einde moet maken aan schijnconstructies. De Raad van State is kritisch.
Niet alleen de werkgever, maar ook de opdrachtgever wordt verantwoordelijk voor het betalen van het cao-loon. Bij ernstige onderbetaling kan een werknemer na zes maanden de hoofdopdrachtgever aansprakelijk stellen. Deze zogenoemde ketenaansprakelijkheid voor loon is een van de maatregelen uit de Wet aanpak schijnconstructies (WAS) die minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer steunt het wetsvoorstel van staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) om bedrijven een boete te geven als ze te weinig arbeidsgehandicapten in dienst hebben. Wel kijkt Kleinsma op verzoek van de kamer nog of er in plaats van met een boete met een beloning moet worden gewerkt.
De productiviteit omhoog en minder managementlagen. Alleen dan ziet KLM kansen om te innoveren en de internationale strijd aan te gaan. Dat zegt president-directeur Pieter Elbers in het Financieele Dagblad (FD).
In de 5 procent waar dat niet het geval was, valt het salaris meestal onder het overgangsrecht. In totaal zijn er zeven overtredingen op de bezoldigingsnorm of de norm voor ontslagvergoedingen geconstateerd, waarbij inmiddels stappen zijn of worden gezet om het geld terug te vorderen. Dat blijkt uit de eerste WNT-jaarrapportage van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan de Tweede Kamer.
Eén op de dertien zzp’ers (7,7%) beschouwt zichzelf als ‘schijnzelfstandige’ zo blijkt uit een anonieme enquête van de ZZP Barometer onder 1.172 zzp’ers. In totaal zijn dit meer dan 70.000 zzp’ers die als werknemer gedwongen zijn ontslagen en vervolgens zijn ingehuurd als zzp’er. “Het aantal schijnzelfstandigen is het grootst in de creatieve sector,” aldus Jeroen Sakkers, initiatiefnemer van de ZZP Barometer.
Hoger opgeleiden kunnen straks toch in aanmerking komen voor de extra banen die gecreëerd worden voor arbeidsgehandicapten. Als blijkt dat lager opgeleiden dan toch in de verdringing komen, wordt het aantal banen uitgebreid. VVD en PvdA regelen dit in de Quotumwet, die woensdag en donderdag wordt behandeld in de Tweede Kamer.
Nederlandse werknemers kunnen in 2015 een gemiddelde salarisstijging van 2,3 procent verwachten. Nederland komt hiermee onder het Europese gemiddelde van 3,1 procent uit. Dit verwacht organisatieadviesbureau Hay Group op basis van haar jaarlijkse wereldwijde beloningsonderzoek.
De banenafspraak en de quotumregeling zijn twee verschillende zaken. De banenafspraak is een macroafspraak. Per sector (markt/overheid) wordt gekeken of het aantal extra banen is gerealiseerd. Alle werkgevers (ook de kleine) kunnen ervoor zorgen. In de quotumregeling wordt bij individuele werkgevers gekeken of ze voldoende banen hebben gerealiseerd.
In bepaalde gevallen mogen vakbonden cao-afspraken maken voor zelfstandigen. Dat heeft het Europese Hof van Justitie in Luxemburg bepaald in een zaak van FNV Kunsten Informatie en Media (KIEM) tegen de Nederlandse Staat.