Voor werkgevers met minder dan 25 werknemers geldt een tijdelijke uitzondering voor de transitievergoeding. Om daarvoor in aanmerking te komen moet die kleine werkgever voldoen aan een drietal eisen. Volgens Pascal Besselink, senior jurist arbeidsrecht bij DAS, kunnen de kleine werkgevers in de meeste gevallen niet aan die betreffende eisen voldoen en moeten ze alsnog de volle pond betalen.
De ontslagbescherming van vaste werknemers in Nederland is relatief hoog in vergelijking met andere EU-15 landen, vooral individueel ontslag. De bescherming van tijdelijke werknemers is in Nederland juist relatief laag zo blijkt uit het rapport ‘Dynamiek op de Nederlandse arbeidsmarkt’ van TNO en CBS.
Bedrijven met veel flexwerkers zijn niet innovatiever dan bedrijven met veel vaste krachten. Werkgevers die flexwerkers ontwikkelmogelijkheden en uitdaging bieden en die zorgen voor opname van flexwerkers in de bedrijfscultuur blijken wel innovatiever te zijn dan werkgevers die dat niet doen. Dit en meer staat in de publicatie ‘Dynamiek op de Nederlandse Arbeidsmarkt: De focus op flexibilisering’ van TNO en CBS.
Werkgevers moeten een zerotolerancebeleid voeren als het gaat om pesten op het werk, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland. 'Het moet duidelijk zijn dat pesten niet wordt getolereerd en direct wordt aangepakt'. Dat zeggen de werkgeversorganisaties in reactie op de overheidscampagne tegen pesten op het werk die maandag is gelanceerd.
In de Eerste Kamer hebben alle partijen ingestemd met de Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS) van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De wet biedt een belangrijke basis voor het bereiken van gelijk loon voor gelijk werk. Het zorgt ervoor dat uitbuiting, onderbetaling van werknemers en oneerlijke concurrentie worden tegengegaan aldus het ministerie.
Meer dan de helft van de Nederlandse HR-managers geeft aan uitzendkrachten te blijven inzetten voor tijdelijke vervanging van vaste medewerkers. Andere situaties waarvoor HR-managers uitzendkrachten blijven inzetten, zijn project management, operationele ondersteuning, bij wijze van proefperiode en change management. 7 Procent geeft aan niet met uitzendkrachten te werken en nog eens 7 procent geeft aan nog geen idee te hebben of zij uitzendkrachten inzetten na de inwerkingtreding van de nieuwe Wet Werk en Zekerheid
Om de jeugdwerkloosheid, die nog altijd te hoog is, een ‘boost’ te geven, kunnen werkgevers vanaf 1 juli 2015 gebruikmaken van een verruimde premiekorting voor jongeren. Werkgevers kunnen vanaf die datum ook een premiekorting krijgen als zij een jongere uit de bijstand of WW aannemen bij een dienstverband van 24 uur per week.
De flexibilisering van de arbeidsmarkt roept nieuwe vragen op als het gaat om arbeidsomstandigheden. Zo zijn tijdelijke arbeidskrachten significant vaker slachtoffer van ongevallen dan vaste werknemers, vooral in de bouw. Een mogelijke verklaring is het gebrek aan kennis en vaardigheden bij tijdelijke arbeidskrachten. Ook niet-Nederlandse arbeidskrachten zijn relatief vaak het slachtoffer van een (dodelijk) arbeidsongeval. Het niet spreken van de voertaal was daarbij vaak een factor. Dit staat te lezen in het jaarverslag van de Inspectie SZW.
De Eerste Kamer heeft dinsdag 26 mei met minister Asscher van SZW gedebatteerd over de Wet aanpak schijnconstructies. Een onderdeel van de wet wordt waarschijnlijk naar 1 januari 2016 verschoven. Als de Senaat op 2 juni a.s. over de wet stemt en naar verwachting afhamert, wordt de rest per 1 juli 2015 van kracht.
Bedrijven zetten vaker juristen in, regelmatig al tijdens inspecties. Ook stijgt het aantal gevallen waarin bedrijven bezwaar maken of in beroep gaan tegen sancties. Dit staat in het jaarverslag van de Inspectie SZW.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling