De afgelopen twee jaar is de loonkloof tussen directie en werknemers aanzienlijk opgelopen. Dit blijkt uit het jaarlijkse salarisonderzoek van de Volkskrant naar 129 beeldbepalende Nederlandse bedrijven en instellingen. Bij enkele grote internationale ondernemingen verdient de directie al meer dan 100 keer het inkomen van een gemiddelde werknemer. Bij middelgrote ondernemingen zo’n 20 keer. In 2012 was dit nog 16 keer.
Meer dan een derde (36%) van de Nederlandse HR-managers verwacht dat de salarissen van hun medewerkers dit jaar stijgen. Dit blijkt uit onderzoek van arbeidsbemiddelaar Robert Half. Een opvallende trend is dat steeds meer bedrijven salarisverhogingen koppelen aan individuele prestaties.
Een groot deel van de Nederlandse medewerkers ervaart ergonomische klachten tijdens het werken, zoals pijn in de onderrug (43 procent), nekpijn (40 procent) en schouderpijn (35 procent). Deze klachten worden voornamelijk ervaren op de vaste thuiswerkplek (34 procent), gevolgd door de vaste werkplek op kantoor (31 procent) en de flexwerkplek op kantoor (25 procent).
Zeven Europese landen zetten zich in om op een eerlijke manier om te gaan met het detacheren van werknemers in Europa. Dat zijn naast Nederland: Frankrijk, Duitsland, Zweden, België, Luxemburg en Oostenrijk. Eerder leek minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid nog alleen te staan in zijn roep om de detacheringsrichtlijn aan te passen. Vandaag stuurt de minister zijn ideeën voor een verandering van de richtlijn, ondertekend door de verschillende landen, aan Eurocommissaris Thyssen.
Begin 2015 is een deel van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) van kracht gegaan. Per 1 juli treedt de tweede serie wijzigingen in werking. Voor werkgevers veranderen enkele zaken die van grote invloed kunnen zijn op het personeelsbeleid. We sommen de drie belangrijkste wijzigingen voor u op.
De jarenlange stijging van de pensioenpremies is geëindigd. In 2015 betalen werkgevers en werknemers minder pensioenpremies dan vorig jaar. Dat blijkt uit vergelijkend onderzoek van werkgeversvereniging AWVN naar de stand van zaken bij de Nederlandse pensioenfondsen. In 2014 bedroeg de gemiddelde premie van bedrijfstakfondsen 25,5 procent, in 2015 24,6. In 2011 was dat nog 23,0 procent.
Valutaschommelingen door economische en politieke onrust zorgen ervoor dat het totale kostenplaatje van expatpakketten flink kan toenemen. Amsterdam was altijd een van de duurdere steden maar is 30 plaatsen op de wereldwijde lijst van duurste steden gedaald. Dat blijkt uit het 21e Cost of Living onderzoek van HR-dienstverlener Mercer.
Bij ICT-bedrijf Decos hebben werknemers niet langer een beperkt aantal vakantiedagen en hoeven ze niet langer aan hun manager te vragen of ze weg kunnen. ‘Vakantie nemen is een groepsverantwoordelijkheid waar medewerkers onderling uit moeten komen.’
Uitvaartorganisatie Yarden laat haar medewerkers zelf bepalen hoelang ze thuisblijven als ze een dierbare hebben verloren. De honderden medewerkers van Yarden regisseren bij het verlies van een dierbare zelf hun terugkomst naar de werkvloer.
Het kabinet zal zich in Europa hard maken voor een beperking van de duur dat werknemers naar een ander Europees land kunnen worden gedetacheerd. Het kabinet omarmt hiermee het advies van de Sociaal-Economische Raad (SER).
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling