Werkgevers lijken een nieuwe manier te hebben gevonden om de transitievergoeding bij ontslag na twee jaar dienstverband te ontlopen. Ze houden zieke medewerkers na die periode onbetaald in dienst sinds de transitievergoeding met de invoering van de Wet werk en zekerheid (WWZ) een feit is geworden.
Pratende robots als receptiemedewerkers die je helpen met in- en uitchecken, fictie of werkelijkheid? In het Henn-na Hotel in het Japanse Nagasaki is het inmiddels bewaarheid geworden. Sterker nog: het hotel wordt grotendeels gerund door robots!
Doorwerken na de AOW-leeftijd is in Nederland niet meer weg te denken. Voor zowel werkgever als AOW’er kleven er heel wat voordelen aan. Als de Wet werken na AOW-gerechtigde leeftijd op 1 januari 2016 ingaat is doorwerken nog aantrekkelijker.
Stop alle extra arbeidsvoorwaarden boven het minimum in een persoonlijk keuzebudget van de medewerker. Maak deze 'container' vervolgens tijdsevenredig, zodat er elke maand voor wordt afgerekend via het salaris. Is dit de oplossing voor flexibilisering van de arbeidsvoorwaarden?
In de banenafspraak in het kader van de Participatiewet is vastgelegd dat de markt eind 2015 zorg draagt voor 6.000 extra banen voor mensen met ziekte of handicap. Uit een tussenmeting blijkt dat de markt in 2013 en 2014 al 9.224 extra banen heeft gerealiseerd. Daarmee loopt de markt riant voor op schema en is de doelstelling uit de Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten al behaald.
Op de site van de Vereniging voor Arbeidsrecht (VvA) is een best practice-code gepubliceerd voor werkgevers en cao-partijen bij het instellen van een cao ontslagcommissie. De Wet werk en zekerheid maakt het mogelijk in de cao een eigen procedure op te nemen voor het toetsen van bedrijfseconomisch ontslag.
Op 23 juli 2010 werd de eerste iPad in Nederland verkocht. Nu, vijf jaar later, beschikt maar liefst tweederde van alle huishoudens over een tablet, waarvan in 40 procent van de gevallen een Apple iPad. Dacht u destijds dat het slechts een kortstondige hype zou zijn?
Steeds meer werkgevers maken ruimte voor mensen met een beperking in het kader van de Participatiewet. Dat meldt werkgeversvereniging AWVN, die het programma Werkgevers gaan inclusief (WGI) uitvoert. Via WGI worden werkgevers gemotiveerd en ondersteund die aan de slag gaan om (meer) ruimte te maken voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.
Als er sprake is van ontslag wegens disfunctioneren is een actueel personeelsdossier sinds 1 juli 2015, met de invoering van de Wet werk en zekerheid (WWZ), belangrijker dan ooit. De wetgever heeft de ontslaggronden nu limitatief opgesomd: werkgevers hebben de keus uit één enkele ontslaggrond. Daarom wordt ontslag op basis van disfunctioneren (veel) moeilijker te realiseren.
Nederlanders zijn kampioen zitten. Meer dan 45 procent van alle Nederlanders van 15 jaar of ouder, zit minstens 7 uur per dag. Hiermee zitten wij veel meer dan de mensen in de landen die ons omringen. En dit heeft impact op onze gezondheid.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling