Per 1 januari 2014 is de stamrechtvrijstelling vervallen. Een (ex-)werknemer kan er dan niet meer voor kiezen om zijn ontslaguitkering te krijgen in de vorm van een voor de loonheffingen vrijgesteld stamrecht (aanspraak op periodieke uitkeringen). De ontslaguitkering kan vanaf 2014 alleen nog genoten worden in de vorm van een belaste uitkering.
Beslaglegging op het salaris van werknemers komt veel voor. Die periodieke loonbetaling vormt voor schuldeisers immers een relatief makkelijke manier om hun vorderingen te innen. Voor werkgevers leveren die loonbeslagen veel werk op. De werkgever moet ook opletten dat hij tijdig na beslaglegging correcte informatie verstrekt aan de deurwaarder en de juiste bedragen afdraagt. Als daar iets mis gaat, kan de werkgever zelfs geconfronteerd worden met de gevolgen van het voor de werknemer bedoelde beslag.
Hoe ziet de situatie er uit als een werknemer ná 1 juli 2015 wordt ontslagen? Vanaf dat moment vervalt de mogelijkheid van de buitengerechtelijke vernietiging. Dit houdt in dat de werknemer de werkgever schriftelijk aangeeft het niet eens te zijn met het gegeven ontslag op staande voet.
De laatste jaren wordt er op de arbeidsmarkt steeds meer gebruikt gemaakt van werkervaringsplaatsen. Het is de ideale manier voor starters en andere werklozen om relevante werkervaring op te doen en zich voor te bereiden op een betaalde baan. Juridisch gezien roept dit betrekkelijk nieuwe fenomeen interessante vragen op.
Hoge werklast hoeft niet per se negatief te zijn, mits werknemers voldoende regelmogelijkheden hebben omtrent het inrichten van het werk en zich bewust zijn van het belang van de balans tussen inspanning ontspanning, werk en privé.
Scholing is het nieuwe toverwoord onder de Wet werk en zekerheid (WWZ). Vanaf 1 juli 2015 gaat de regeling omtrent arbeidsovereenkomst veranderen en kunt u alleen de arbeidsovereenkomst van uw medewerkers opzeggen als er aan bepaalde voorwaarden is voldaan.
Het takenpakket van de HR-afdeling verandert voortdurend en ingrijpend. Wat betekenen die ontwikkelingen voor de toekomst van de HR-professional?
Stel dat je televisieabonnement 30procent van je huishoudbudget zou opslurpen en het zenderaanbod hetzelfde zou zijn als twintig jaar geleden. Wanneer zou je overstappen?
Vanaf 1 juli 2015 zal de ontslagwetgeving flink gaan veranderen met als doelstelling de flexibilisering van de arbeidsmarkt te verbeteren. Met name beoogt de regeling hierdoor het aantal vaste contracten te laten groeien. Door de vergoeding wettelijk te maximeren tot € 75.000 en deze vergoeding te verbinden aan transitiebudget beoogt de wetgever dit doel te bereiken. Voor de meerderheid van de werknemers zal deze regeling overzienbare gevolgen hebben, hoewel nog maar te bezien valt wat onder transitiebudget zal blijken te vallen. De kwetsbare groep zal wel het hoger opgeleide (en vaak goed betaalde) bedrijfskader blijken te zijn.
De werkkostenregeling geldt vanaf 1 januari voor alle bedrijven. Doordat zowel de leaseauto als de onbelaste reiskostenvergoeding van € 0,19 per kilometer buiten de werkkostenregeling vallen, lijkt deze niet van grote invloed te zijn op je mobiliteitsbeleid.