Met invoering van de Wet Transparante en Voorspelbare Arbeidsvoorwaarden per 1 augustus 2022 is een verbod op het verrichten van nevenwerkzaamheden niet langer toegestaan. In een onlangs gepubliceerde uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden werden nevenwerkzaamheden die al ruim vóór 1 augustus jl. waren aangevangen ook getoetst aan het nieuwe artikel 7:653a BW.
Vorige week kwam het in mijn praktijk weer eens voorbij. Verschil van mening tussen werkgever en werknemer over een bepaling in een arbeidsovereenkomst. In dit geval over een ontslagvergoeding, maar het kan ook gaan over een bonusregeling, bepalingen of begrippen in een studiekostenbeding, concurrentiebeding, relatiebeding etc. Hoe ga je dan te werk?
Dit artikel bevat HR-gerelateerde onderdelen uit het Belastingplan 2023 en een aantal andere wijzigingen in de Loonheffingen. Tot en met de eerste nota van wijziging van 4 oktober jl.
Begin dit jaar heeft de Rechtbank Rotterdam uitspraak gedaan waarbij zij oordeelde dat er geen sprake was van disfunctioneren, maar wel van een verstoorde arbeidsverhouding. De werkgever is tekortgeschoten, dus is er een billijke vergoeding van € 75.000,- toegekend. Er is wel met werknemer gesproken over zijn werkwijze in de vorm van signalering, maar niet in de vorm van verbeterpunten.
Burn-out, verminderde prestaties en personeelsverloop. Dat zijn niet de thema’s waar je als HR-professional nou direct van opspringt uit je stoel. Maar toch zijn dit reële risico’s. Tenminste, als je niet helder hebt waar medewerkers hun energie uit halen. Waar kijken ze naar uit als ze ’s ochtends de wekker uitdrukken? En waar zien ze als een berg tegenop? Door inzicht te krijgen in drijfveren van mensen draag je bij aan hun welzijn. In dit artikel lees je waarom kennis van drijfveren nou zo belangrijk is, hoe je ze boven tafel krijgt en waarom het effect heeft op personeelsverloop.
Een ontslag op staande voet is alleen in uitzonderlijke situaties toegestaan en hiervoor gelden strenge eisen. Eén van die eisen is dat moet zijn voldaan aan het beginsel van hoor- en wederhoor. Veel rechters hechten een groot belang aan dit beginsel, zo bleek ook uit een recente uitspraak van de rechtbank Amsterdam.
Het jaar 2022 zal de arbeidsrechtelijke boeken niet ingaan als het jaar van vele omwentelingen of ingrijpende wetswijzigingen. Toch is het beeld dat wet- en regelgeving in HR-land in een rustig vaarwater zou zijn gekomen bedrieglijk. Door een optelsom aan kleine veranderingen is er wel degelijk meer veranderd dan direct zichtbaar aan de oppervlakte.
Tijdens de coronapandemie is duidelijk geworden dat zorgmedewerkers, naast een gezondheidsrisico, ook een groot inkomensrisico lopen. Om een forse daling in het inkomen te voorkomen, verandert de CAO van de Verpleeg-, en Verzorgingshuizen en de Thuiszorg (VVT). Deze regeling treedt in werking op 1 oktober 2022. In de CAO VVT wordt een aanvullende WGA-hiaatverzekering verplicht. Daarnaast moet u de huidige Private Aanvullende WW (PAWW) zelf uitvoeren via een private verzekeraar.
Werkgever verzoekt ontbinding van de arbeidsovereenkomst op grond van, primair, een verstoorde arbeidsverhouding (g-grond), subsidiair, de ongeschiktheid van werknemer tot het verrichten van de bedongen werkzaamheden (d-grond), en meer subsidiair, een combinatie van omstandigheden genoemd in voornoemde gronden (i-grond), zodanig dat van werkgever in redelijkheid niet kan worden gevergd de arbeidsovereenkomst te laten voortduren, oftewel de cumulatiegrond.
Zo luidt een van de verklaringen van de directeur van werkgever in een ontbindingsprocedure die een werknemer startte omdat volgens hem sprake is geweest van stelselmatig en langdurig (seksueel) grensoverschrijdend gedrag door de directeur van werkgever en dat werkgever tekort is geschoten in zijn verplichting om zorg te dragen voor een veilige werkomgeving.