Werknemer krijgt de toezegging van zijn leidinggevende dat zijn arbeidsovereenkomst wordt verlengd. Later blijkt dat de leidinggevende niet bevoegd was om een dergelijke toezegging te doen. Mag de werknemer in zo’n geval gerechtvaardigd vertrouwen op de toezegging die door de leidinggevende is gedaan? En kan de werkgever aan de toezegging worden gehouden?
Exitgesprekken zijn nuttig om te achterhalen waarom medewerkers vertrekken. Minstens zo belangrijk is om te weten waarom ze blijven. Gemeente Capelle aan den IJssel voegde aan de gebruikelijke gesprekkencyclus het zogeheten ‘staygesprek’ toe.
Bij Bureau Integriteit van UWV merkt men een toenemende aandacht voor grensoverschrijdend gedrag. Medewerkers willen weten wat wel en niet kan. Om duiding te geven aan de verschillende typen van grensoverschrijdend gedrag hebben ze in sessies met medewerkers en experts de vier ‘o’s opgesteld.
Te veel werkenden in Nederland hebben te maken met grensoverschrijdend gedrag. Werkgevers- en werknemersorganisaties hebben hier vanuit de Stichting van de Arbeid (STvdA) een gezamenlijke aanpak tegen ontwikkeld, in samenwerking met de regeringscommissaris Seksueel grensoverschrijdend gedrag.
In ‘Nice doing business with you ma’am’ schrijft Annelies George, CFO, over haar ervaringen als vrouw in het bedrijfsleven vóór ‘#MeToo’. Die liegen er niet om. Toch zegt zij over de maatschappelijke discussie van nu: 'Hopelijk slaan we niet door in onze zuiveringspogingen.'
Vorig jaar februari heeft de gemeentesecretaris van de gemeente Tynaarlo enkele ambtenaren een brief gestuurd met daarin de dreiging van salarisinhouding of uiteindelijk ontslag als zij niet op gesprek zouden verschijnen. De brief maakt volgens betrokkenen ‘diepe indruk’ en de toon is als ‘intimiderend’ opgevat zo valt te lezen op Binnenlands Bestuur.
In hoeverre mogen werkgevers bepaalde uitingen van medewerkers verbieden of beperkingen opleggen aan het recht op demonstratie? De vraag werd onlangs actueel toen Alexandra van Huffelen, de demissionair staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, zich erover uitsprak.
Arbeidsmediation kan organisaties en hun medewerkers vaak veel gedoe, kosten en (reputatie)schade besparen. Wanneer een juridisch geschil onvermijdelijk is en arbeidsmediation nog kans van slagen heeft, legt mediator Daan Breukhoven uit.
Een organisatie is zo sterk als haar medewerkers. Maar wat als een medewerker niet goed functioneert? Hoe ga je hiermee om als HR-professional of leidinggevende? Hoe stel je een specifiek verbeterplan op bij disfunctioneren van een medewerker? En hoe bouw je een dossier op?
Bij Hogeschool InHolland stapten meerdere werknemers naar de vertrouwenspersoon om te klagen over hun leidinggevende. Er zou sprake zijn van een angstcultuur en een onveilige werkomgeving. Zonder de meldingen te onderzoeken en zonder hoor- en wederhoor toe te passen, werd de leidinggevende direct een verbeterplan opgelegd. Was dit terecht of heeft de werkgever hierdoor verwijtbaar gehandeld?
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling